Happening na Václavském náměstí připomněl demonstraci osmi statečných proti okupaci Československa

Půlhodinový happening na pražském Václavském náměstí připomněl demonstraci skupiny „osmi statečných“, kteří před 50 lety protestovali na Rudém náměstí v Moskvě proti invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa. Přihlížely mu desítky lidí, mezi nimi i někdejší demonstrantka z Rudého náměstí Taťjana Bajevová. Připomínka osmi statečných proběhla v sobotu i v Moskvě, kde policie tři účastníky zadržela.

Happening začal v poledne, stejně jako někdejší demonstrace na Rudém náměstí. Před sochou svatého Václava se sešlo osm lidí, kteří symbolicky zastupovali někdejší demonstranty Konstantina Babického, Vadima Deloneho, Vladimira Dremljugu, Viktora Fajnberga, Natalju Gorbaněvskou, Pavla Litvinova, Larisu Bogorazovou a Taťjanu Bajevovou.

Jedna z aktérek přivezla i kočárek s malým dítětem, kterým připomněla, že Gorbaněvská měla na demonstraci kočárek s tříměsíčním synem.

Účastníci akce na Václavském náměstí měli stejně jako jejich vzory v roce 1968 transparenty s nápisy „za vaši i naši svobodu“ a „hanba okupantům“ nebo československou vlajku. Přihlásili se ale i k ochraně nynějších ruských disidentů, když jeden z transparentů hlásil: „Vy jste tehdy stáli u vás i za nás. My dnes stojíme tady i za vaše lidi“.

„Jejich odvaha byla i za nás, za naši svobodu,“ řekla organizátorka happeningu Zuzana Vaňková. Podle ní je třeba událost z 25. srpna 1968 stále připomínat. „Nezapomeňte na to, že jenom odvaha nás může dostat o krok dále,“ dodala.

Taťjana Bajevová na happeningu v Praze
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Tři minuty protestu, roky v lágrech

Organizátoři připomněli, že protest „osmi statečných“ trval pouze tři minuty, než je surově napadli policisté v civilu a odvezli je na policejní stanici. Zadržení byli odsouzeni k několikaletým trestům žaláře, k pobytu v pracovních lágrech, do vyhnanství nebo k nucené psychiatrické léčbě. Řada z nich později ze Sovětského svazu emigrovala.

Padesátého výročí události se dožili jen Litvinov, Fajnberg a Bajevová, kteří letos v červnu převzali za všech „osm statečných“ v Praze z rukou tehdejšího ministra zahraničních věcí Martina Stropnického cenu Gratias agit za šíření dobrého jména Česka v zahraničí.

Demonstraci z Rudého náměstí připomíná i letos spuštěný internetový projekt. Lze na něm nalézt interaktivní mapu Moskvy s 30 místy spojenými s událostmi kolem srpna 1968. Jsou tam byty jednotlivých účastníků demonstrace a významných disidentů nebo místa dalších protestů. U každého místa je stručný popis v češtině s případnými odkazy na více informací a na rozšířené informace v ruštině.