V Moskvě se vzpomínalo na protest „osmi statečných“ v roce 1968, policie opět zatýkala

Zatýkání při vzpomínkové akci na Rudém náměstí v Moskvě (zdroj: ČT24)

Policie na Rudém náměstí v Moskvě krátce zadržela tři účastníky vzpomínkové akce na 50 let starý protest „osmi statečných“ proti okupaci Československa. Na stejné místo nyní dorazil jeden z protestujících, fyzik a matematik Pavel Litvinov, i příbuzní dalších účastníků. Litvinova legitimovala policie, vnučku Natalje Gorbaněvské si rovnou odvedla. Trojici hrozí pokuta, sdělila česká diplomacie, která je v kontaktu s demonstranty. V Moskvě byl zadržen také lídr opozice Alexej Navalnyj.

Skupina osmi sovětských občanů se 25. srpna 1968 posadila na zem a roztáhla plakáty s protestními hesly proti okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy. Právě Litvinov držel transparent „Za vaši a naši svobodu“. Dotyční byli zadrženi a museli na roky do vězení, případně do pracovních táborů či do ústavů pro duševně choré.

Nynější vzpomínková akce probíhala na stejném místě jako před půl stoletím. „Vzpomínám teď na mé přátele, kteří už nežijí, i na znamenité Čechy, kteří zemřeli v prvních dnech okupace, ale hlavně doufám, že v budoucnu moje země nenapadne jinou zemi,“ prohlásil Litvinov.

„Bylo tu čtyřicet až padesát lidí,“ uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas. Když se pokusili rozvinout stejné protestní plakát jako před lety, policie proti třem osobám zasáhla.

Mezi zadrženými byli aktivista za lidská práva Sergej Šarov-Delone, synovec básníka a účastníka protestu v roce 1968 Vadima Deloneho, politik Leonid Gozman a Anna Krasovická, vnučka další účastnice padesát let staré demonstrace Natalje Gorbaněvské.

Osm statečných z Rudého náměstí
Zdroj: ČT24

Vnučka Gorbaněvské podpořila vězněného Sencova

Gozman s Šarovem-Delonem skončili ve vazbě poté, co se pokusili rozvinout transparent „Za vaši a naši svobodu“. Krasovická držela plakát, v němž žádala svobodu pro ukrajinského režiséra Oleha Sencova, který drží hladovku v ruském vězení. 

Sencov je hlasitým odpůrcem ruské anexe ukrajinského autonomního poloostrova Krym a v současné době si odpykává dvacetiletý trest za terorismus. Režisér obvinění odmítá a označuje je za vykonstruovaná.

Web OVD-Info napsal, že shromáždění nebylo povolené kvůli hudebnímu festivalu, který se na Rudém náměstí koná od pátku do neděle 2. září. Uvedl také, že trojice se provinila proti pravidlům pořádání veřejných akcí. Česká diplomacie je v kontaktu s demonstranty z Moskvy. Trojici prý hrozí pokuta do výše zhruba 10 tisíc korun.

Myslím, že nastal čas, aby Česko přispělo ke svobodě Ruska.
Jaroslav Gorbaněvskij

„Dobře, že si dnes v Moskvě připomněli protest před 50 lety. Špatně, že tři účastníci byli zadrženi. Se všemi jsme v kontaktu, jsou v pořádku a zdá se, že se to obejde jen pokutou v nižší sazbě,“ napsal na Twitteru ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. 

„Chování ruských úřadů je skandální a dokazuje, že se za 50 let příliš nezměnily. Putinovský režim není demokratický. Vláda ČR musí vyzvat tamní úřady, aby neprodleně propustila dnes zadržené demonstranty na Rudém náměstí. Před 50 lety jsme to neudělali. Dnes je to naše povinnost,“ uvedl v tiskovém prohlášení předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Odsuzuji dnešní zatčení tří demonstrantů připomínajících okupaci Československa na Rudém náměstí. Je vidět, že v Rusku slova demokracie a svoboda jsou stále sprostá i po 50 letech,“ napsal na Twitteru europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Navalného odvedli přímo od domu

Policie v Moskvě zadržela také ruského opozičního předáka Navalného. „Neřekli, za co ho zadrželi. Sebrali mu telefon,“ napsala na Twitteru Navalného mluvčí Kira Jarmyšová. Dodala, že policie politika zastavila u vchodu do jeho domu a následně ho odvedla na policejní stanici. Později mluvčí upřesnila, že byl zadržen kvůli lednové demonstraci proti prezidentu Vladimiru Putinovi. Ve vazbě zůstane do pondělního soudu.

Navalnyj byl vnímán jako Putinův nejvážnější vyzyvatel, úřady ho ale z březnových prezidentských voleb vyřadily pod záminkou pravomocného odsouzení k podmíněnému trestu za údajné krádeže. Opozičník všechny své procesy považuje za vykonstruované a za snahu Kremlu jej umlčet.

Zpravodaj ČT Karas o zatýkání na Rudém náměstí (zdroj: ČT24)