V Plzni se lidé naposledy rozloučili s padlým vojákem Patrikem Štěpánkem

Rodina i veřejnost se v Plzni naposledy rozloučily s Patrikem Štěpánkem, který se společně s dalšími dvěma českými vojáky stal obětí sebevražedného atentátníka v Afghánistánu. Před kostelem, kde byla pohřební mše, vzdalo vojákovi hold kolem tří set lidí. Pohřeb se na přání rodiny konal bez účasti médií.

Smuteční obřad začal přeletem letadel. Následovala zádušní mše v kostele Panny Marie Růžencové na Jiráskově náměstí. Podle vojenského kaplana Vladimíra Moravce šlo o církevní pohřeb doplněný o vojenské pocty. Rodina si pro vedení obřadu zvolila dva vojenské kaplany, neboť byli rovněž z Československé církve husitské. 

„Bylo to velmi emotivní. I když vojáky osobně neznáte, tak se vás to osobně dotýká, protože to byli kolegové z jedné brigády,“ uvedl Moravec. Do Plzně přijel i náčelník generálního štábu Aleš Opata a ministr obrany Lubomír Metnar. 

Po 40minutovém obřadu vynesli vojáci bílou rakev bez květin do pohřebního vozu před kostelem. Po třech výstřelech čestné salvy, státní hymně a rozloučení s nejbližšími dodávka odjela. Rodina si přála zpopelnění a uložení v rodinné hrobce.

Patrik Štěpánek z Mokroušů na Plzeňsku se jako čtyřiadvacetiletý stal nejmladší obětí atentátníka. U armády sloužil třetím rokem a mise se účastnil poprvé. Jeho nejbližší přátelé na něj vzpomínají jako na veselého člověka, který kolem sebe šířil pozitivní energii. 

O armádu se Štěpánek zajímal už od dětství. Ve volném čase se věnoval sportu, rád lezl po horách, cvičil CrossFit a hrál americký fotbal. Asi deset přátel z týmu Pilsen Patriots proto při posledním rozloučení stálo před kostelem v parku v dresech. „Pamatuji si ho jako tichého kluka, který se moc neprojevoval. Co se mu řeklo, to udělal pořádně a naplno. Už v té době jsme věděli, že ho zajímá armáda, a ta vyhrála,“ řekl jeden z nich.  

Při teroristickém útoku v Afghánistánu zemřeli také Kamil Beneš a Martin Marcin. Všichni tři sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Poslední rozloučení s Marcinem se uskutečnilo v úterý v Chomutově. Beneš byl pohřben ve čtvrtek v Hluboké nad Vltavou.

Prezident Miloš Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství. Ministr obrany Metnar je minulý týden povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků a vyznamenal je Křížem obrany státu.

Na pomoc rodinám padlých vojáků vypsal Vojenský fond solidarity charitativní sbírku. V pátek už bylo na účtu téměř osm milionů korun. Chrudimští výsadkáři navíc na začátku září uspořádají tradiční charitativní běh. Sbírka potrvá do 31. srpna. Prostředky poté budou rozděleny rodinám podle potřebnosti.

  • Vojenský fond solidarity uspořádal mimořádnou sbírku. Příspěvky mohou lidé posílat do konce srpna na účet číslo 44665522/0800 s variabilním symbolem 918 nebo cestou dárcovské SMS podle toho, jakou částku se rozhodnou věnovat, a to ve tvaru DMS VFS 30,  DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90 na číslo 87777.

Trojice vojáků zahynula 5. srpna poté, co se během patroly v okolí bagrámské základny odpálil v těsné blízkosti sebevražedný atentátník. Vojáci ho potkali v jedné z bočních uliček ve městě Čarikáru, bombu na svém těle inicioval ve chvíli, když se k němu hlídka blížila s namířenými zbraněmi.

Další členové patroly, americký voják a dva afghánští vojáci utrpěli zranění. Nejsou ale v ohrožení života a jeden z Afghánců byl propuštěn z nemocnice.

Čeští vojáci od útoku stále nevyjíždějí mimo spojeneckou základnu Bagrám, kterou chrání. Strážní jednotka se k plnému operačnímu nasazení vrátí ihned poté, co velitel mise Rozhodná podpora John Nicholson vydá příslušný rozkaz.