Lidé Zemanovi poslali 214 návrhů na státní vyznamenání. U některých jmen už je jasno

Lidé prezidentovi Miloši Zemanovi poslali 214 návrhů na udělení státních vyznamenání. Je to o téměř dvacet více než před rokem. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček si nárůst vysvětluje letošní oslavou stého výročí vzniku Československa. Zeman každoročně u příležitosti státního svátku 28. října vyznamenává tři až čtyři desítky lidí.

„Pan prezident obdržel od občanů 214 návrhů. Jde tedy o mírný nárůst oproti loňskému roku, což lze vysvětlit faktem, že si letos připomínáme 100 let od vzniku ČSR,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Loni Zemanovi lidé navrhli, aby vyznamenal 195 lidí.

Návrhy mohli lidé na Pražský hrad posílat do konce července. Koho se prezident rozhodne vyznamenat některými z řádů nebo medailí, záleží jen na něm. Své návrhy mu předložily i Senát a Poslanecká sněmovna. Na senátním seznamu je pětadvacet jmen včetně plukovníka Vladimíra Košana, někdejšího velitele holešovského výsadkového pluku, který odmítl v srpnu 1968 navzdory hrozbě použití zbraní vpustit sovětské vojáky do budovy kasáren.

Mezi dalšími jsou bývalá tenistka Helena Suková, režisér Jiří Svoboda nebo neurochirurg Eduard Zvěřina. Sněmovna navrhuje fotbalového brankáře Petra Čecha, lékaře a popularizátora zdravé výživy Rajka Dolečka, válečného letce Josefa Ocelku či velitele protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josefa Bílého.

Zeman už v uplynulých dnech řekl, že vyznamená trojici českých vojáků, kteří padli na začátku srpna při sebevražedném útoku v Afghánistánu. Vyznamenání se od něj dočká i trojnásobný předválečný československý premiér Antonín Švehla a dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká.

V květnu také naznačil, že by mohl vyznamenat jednoho z válečných veteránů druhé světové války. Ocenit plánuje i bývalou ředitelku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou. V červnu Zeman naopak řekl, že nevidí důvod pro ocenění komunisty perzekvované a vězněné Zdeny Mašínové.

Prezident v polovině července řekl, že nemá u příležitosti 100. výročí vzniku Československa v plánu rozšířit seznam vyznamenaných. „Řadu osob, které by si to zasloužily v souvislosti s tímto výročím, jsem vyznamenal již v minulosti. Chtěl bych připomenout představitele Obce legionářské, Obce sokolské, řadu veteránů a tak dále a tak dále,“ řekl.

Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především během slavnostního večera 28. října na Pražském hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.

Kolem vyznamenávání osobností Zemanem se v minulých letech často vedly diskuse. Řešily se například okolnosti neudělení vyznamenání někdejšímu osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu. Zeman byl také kritizován, že často oceňuje své blízké spojence a podporovatele. Medaili od něj například dostali režiséři Filip Renč a Robert Sedláček, zpěvák Daniel Hůlka, bývalý šéf zemědělského družstva Slušovice František Čuba nebo ministr průmyslu v jeho někdejší vládě Miroslav Grégr.