Policie obvinila bývalého ústeckého hejtmana Šulce v kauze ROP Severozápad

Události: Nové obvinění v kauze ROP Severozápad (zdroj: ČT24)

V kauze ROP Severozápad padla další obvinění. Detektivové nově stíhají bývalého hejtmana Ústeckého kraje za ODS Jiřího Šulce. Mají podezření, že v minulosti mohl ovlivňovat výběrové řízení na post ředitele dotačního úřadu. Tím se stal Petr Kušnierz, který byl za ovlivňování dotačních projektů odsouzen na sedm let.

Kušnierz je hlavní postavou kauzy a nyní spolupracuje s detektivy. Ti se zajímají i o to, jak se do čela dotačního úřadu dostal. Při tom dospěli k obvinění další dříve vlivné postavy severočeské politiky, exhejtmana Jiřího Šulce.

„Mohu potvrdit, že policejní orgán NCOZ vydal usnesení o zahájení trestního stíhání dvou osob pro podezření ze spáchání trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele,“ řekl státní zástupce Tomáš Minx.

Advokát bývalého hejtmana Šulce obvinění zásadně odmítá. „Tak to tvrdí policie, samozřejmě můj klient pouze předkládal návrh, rozhodovala výběrová komise, on neměl hlasovací právo,“ říká.

V jiné větvi případu skončil Šulc s tříletou podmínkou

Soud už v lednu potrestal v jiné větvi kauzy Šulce tříletou podmínkou za konkurenční doložky bývalým ředitelům ROP Severozápad Petru Kušnierzovi a Pavlu Markvartovi. Ti skončili ve funkci předčasně, proto dostali vyplacené statisíce korun. Šulce pak ale obvinil ÚOOZ kvůli tomu, že konkurenční doložka nemůže být podle zákoníku práce přiznána úředníkovi.

Policie vedle Šulce podezřívá ze zásahů do výběrového řízení i Kušnierzova předchůdce v čele úřadu Petra Vráblíka. „Mohu potvrdit, že policie obvinila mého klienta a proti tomu jsme již podali stížnosti. Klient jednoznačně odmítá, že by se kdykoliv a jakéhokoliv protiprávního jednání dopustil, natož jako veřejný činitel nebo úřední osoba. Toto vše, co je nově klientovi kladeno za vinu, již bylo součástí prověřování v první kauze mého klienta a policejní orgán, státní zastupitelství, ale i soudy v tomto konkrétním jednání mého klienta nic nezákonného nikdy nespatřovaly,“ sdělil jeho advokát Roman Lamka.

Vedle toho policie dál vyšetřuje údajné manipulace se samotnými dotacemi. V této části kauzy je stíhaná někdejší hejtmanka Jana Vaňhová, exsenátor Alexandr Novák či podnikatel Daniel Ježek. Policie označuje obviněné za členy organizované zločinecké skupiny.

Kušnierz teď usiluje o podmíněné propuštění z vězení. Prvoinstanční soud už mu sice vyhověl, ale kvůli stížnosti státní zástupkyně teď bude definitivně rozhodovat městský soud.