Sobotka je přesvědčen, že má splněno

Praha - Přesně za týden se má konečně uzavřít ne zrovna jednoduché vyjednávání o nové vládě. Strany nové vládní koalice: ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepíší koaliční smlouvu a Bohuslav Sobotka se chystá za prezidentem Milošem Zemanem s tím, že splnil všechny podmínky prezidenta k tomu, aby byl jmenován premiérem. Pro Zemana má také nachystaný seznam kandidátů na ministerské posty. A právě na jeho obsahu záleží, zda a kdy prezident skutečně Sobotku jmenuje premiérem. Ale vznikající koalice chce na jménech trvat a v případě problémů hrozí i kompetenční žalobou na hlavu státu.

Sobotka v rozhovoru ČTK: „Myslím si, že byly splněny všechny podmínky, které pan prezident uvedl ve svém pověření, a nyní by již tedy měl rozhodnout na základě ústavy, to znamená jmenovat premiéra a následně na základě návrhu premiéra jmenovat i novou vládu.“ 

V pondělí 6. ledna podepíše Sobotka s předsedy hnutí ANO a lidovců, Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem, koaliční smlouvu. Definitivně by si také měli potvrdit personální složení nové vlády. Šéf největší parlamentní strany pak bude očekávat přijetí u prezidenta, aby mu oficiálně potvrdil jak podpis koaliční dohody, tak i seznam potenciálních členů příštího kabinetu. Za jmény, která vyplynou z jednání budoucí koalice, si strany budou stát. „My se domníváme, že prezident republiky by měl respektovat dohodu politických stran na složení nové vlády,“ uvedl Sobotka k dohadům o tom, že by Zeman nemusel některé kandidáty i kvůli osobním neshodám jmenovat. 

Seznam ministrů se plní, ale vyhráno není. Otazník zatím stále visí nad šéfem resortu dopravy. Bohuslav Sobotka čeká na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který je ještě na dovolené. Ze zahraničí ale Babiš jedná s několika kandidáty. Nejvíc se mluví o Martinu Kolovratníkovi, dalším je zřejmě Jan Klas, ředitel Řízení letového provozu. Kompletní seznam má Sobotka předložit Zemanovi nejpozději 6. ledna.

  • „Teď v těchto dnech chystám nějaké odborné podklady, svoje představy, jak by to s resortem mělo vypadat nebo co by se tam mělo udělat,“ řekl Kolovratník v rozhovoru pro ČT. 

ANO ale podle komentátora ČRo Radka Kubička nemusí hledat jen mezi straníky, může oslovit i nezávislé odborníky. „Personální deficit u hnutí Ano nejspíš očekávat nelze, neboť k úspěšné straně, jako je ANO, se nyní hlásí i nové osobnosti,“ komentoval situaci o sestavování vlády Kubičko pro ČT24.

Prezident už ale několikrát uvedl, že bude trvat na odbornosti kandidátů. V Hovorech z Lán například uvedl, že v otázce složení vlády má prezident spoluzodpovědnost stejně jako premiér. Za hnutí ANO Zeman zmínil Martina Stropnického, který má vést ministerstvo obrany - prezident by jej ale raději viděl v čele resortu kultury nebo zahraničí. Dalších pět jmen pravděpodobně rozporovat nebude.

Andrej Babiš a Martin Stropnický (ANO)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Komentátor ČRo Petr Nováček ale připomíná, že pokud bychom měli zákon o státní službě, nemusel by každý ministr být odborník pro danný resort: „Na Západě je zvykem, že ministr nemusí být odborník v oboru – politicky schopný manažer může řídit pokaždé jiné ministerstvo. A ministerstvo pak řídí odborně zdatný náměstek, první tajemník,“ tvrdí Nováček. Česko ale nemá zákon o státní službě, tudíž po každé změně ministra se mění i další ministerští úředníci coby funkce politické.

Nominace hnutí ANO

  • Vicepremiér, ministr financí - Andrej Babiš
  • Místní rozvoj - Věra Jourová
  • Obrana - Martin Stropnický
  • Spravedlnosti - Helena Válková
  • Životní prostředí - Richard Brabec
  • Doprava - Martin Kolovratník ?

S nominacemi lidovců by Zeman zřejmě neměl mít problém. Předseda Pavel Bělobrádek aspiruje na pozici vicepremiéra, místopředseda Marian Jurečka na ministra zemědělství a bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů míří do čela kultury.

Nejméně jasná je ale situace u sociální demokracie. Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že navrhovaná jména ještě musí prodiskutovat uvnitř strany. A podle Kubička to nebude mít jednoduché, neboť jeho kritici stále sedí ve sněmovně a on je bude muset přesvědčit. „Sobotka sice dal najevo, že nikdo z tzv. pučistů by se ve vládě neměl objevit, to ale bude asi složité. Bylo by asi logičtější, kdyby je do vlády přizval, protože jinak se mu ta strana může rozložit,“ podotkl Kubičko v rozhovoru pro ČT24.

V případě problémů může přijít kompetenční žaloba na prezidenta

A Sobotka má proti sobě nejen kritiky uvnitř ČSSD, ale také možné výhrady z Hradu. Například Lubomír Zaorálek do čela ministerstva zahraničí nebo Jiří Dienstbier coby ministr bez portfeje nemají se Zemanem dlouhodobě přátelské vztahy.

Nominace ČSSD

  • Premiér - Bohuslav Sobotka
  • Vnitro - Milan Chovanec
  • Zahraničí - Lubomír Zaorálek
  • Zdravotnictví - Svatopluk Němeček
  • Školství - Marcel Chládek
  • Sociální věci - Roman Sklenák
  • Průmysl a obchod - Jan Mládek
  • Bez portfeje - Jiří Dienstbier

Pokud by prezident některého z kandidátů, na nichž se budoucí koalice shodne, nechtěl jmenovat, nevylučuje šéf ČSSD kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Sobotka ale doufá, že se tomu podaří vyhnout, ale vyloučit nelze nic. „Koneckonců tuším, že premiér Zeman podal kompetenční žalobu proti bývalému prezidentu Václavu Havlovi v souvislosti se jmenováním guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy,“ uvedl Sobotka s tím, že tento institut by tu nebyl použit poprvé. Záhy ale dodal, že doufá, že nebude nutné takovýto nástroj použít. Komentátor ČRo Petr Nováček se kompetenční žalobě nebrání, podle něj v případě nejasností je lepší podat kompetenční žalobu, než se neustále dohadovat přes média.

Otálení prezidenta se jmenováním ministrů? Věc může skončit u soudu
Může prezident kádrovat ministry? Jiná doba, jiný názor Miloše Zemana

Nováček: Zeman si může se jmenováním vlády „hrát“ třeba i do března

Dalo by se předpokládat, že prezident skutečně jmenuje Sobotku premiérem už na začátku ledna, nicméně prezident Zeman je podle komentátora ČRo Petra Nováčka silný hráč. A vzhledem k tomu, že teprve začátkem ledna se Sobotka chystá k prezidentovi se jmenným seznamem, si Nováček dovede představit, že v případě, že by seznam zahrnoval pro prezidenta „nevhodná“ jména, může se jmenování premiérem pozdržet. „Protože to jmenování je ústavně nevratný krok,“ připomněl komentátor, který si dovede představit, že procedura kolem jmenování vlády se odbude někdy v březnu, kdy se současný premiér v demisi Rusnok odebere do bankovní rady ČNB - více o dalším působení Jiřího Rusnoka čtěte zde.

Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro ČTK uvedl, že nepokládá za vhodné, aby čeští politici bojkotovali nadcházející olympiádu v Soči. „Pokud jde o Soči, nechci tuto věc vylučovat. Jak už jsem dříve uvedl, nepokládám za vhodné, aby ústavní činitelé z České republiky bojkotovali olympiádu v Soči, pokládal bych to za velmi nerozumné, a naopak se domnívám, že otázku podpory ochrany lidských práv jsme schopni otevírat, pokud s Rusy nepřestaneme mluvit.“

Svou první návštěvu ve funkci premiéra chystá předseda sociální demokracie na Slovensko, zaměřit se chce i na pětici velkých zemí rozvíjejícího se světa, která používá zkratku BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika).