Vojáci zabití v Afghánistánu budou mít pohřeb se všemi poctami. Zúčastní se i ministr Metnar

Martin Marcin, jeden ze tří českých vojáků zabitých atentátníkem v Afghánistánu, bude mít vojenský pohřeb se všemi poctami v úterý 14. srpna ve 12 hodin v Chomutově, zjistila Česká televize. Další z padlých vojáků, Kamil Beneš, bude mít pohřeb se všemi poctami 16. srpna v Hluboké nad Vltavou. Všech smutečních obřadů se zúčastní ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Kamil Beneš
Zdroj: ČT24

Těla tří zabitých vojáků se ve středu vrátila do vlasti, zpět do Česka je dopravil armádní speciál. Zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner při té příležitosti uvedl, že Češi při hlídce nepochybili. Po návratu z Afghánistánu Verner upozornil, že svým hrdinským přístupem zachránili další životy. Útok podle něj mohl mít mnohem fatálnější následky.

Padlé vojáky Martina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25) povýšil v úterý in memoriam ministr obrany Metnar do hodností štábních praporčíků.

Ministerstvo pro ně chystá ještě další ocenění, muži dostanou in memoriam nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu. Prezident Miloš Zeman vojáky 28. října in memoriam vyznamená medailí Za hrdinství.

Památku padlých vojáků ve středu v poledne připomnělo osm tisíc sirén, které se na 140 sekund rozezněly po celém Česku. V době příletu vojenského speciálu s těly padlých se rozezněly zvony katolických kostelů a chrámů v Praze.

V případě pohřbu třetího padlého, Patrika Štěpánka, zatím nebyl známen čas ani místo.

Patrik Štěpánek
Zdroj: ČTK/Generální štáb AČR

Všichni tři zemřelí sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Česká armáda od roku 2002 do Afghánistánu poslala více než devět tisíc vojáků, 13 z nich zahynulo. Nedělní atentát se stal ve chvíli, když Marcin, Beneš a Štěpánek byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu.

Generální štáb v pátek uvedl, že čeští vojáci v Afghánistánu se po útoku sebevražedného atentátníka dosud nevrátili do společných hlídek v okolí základny Bagrám. Místo hlídkování plní jednotka jiné úkoly.

Čeští vojáci v Afghánistánu se po útoku ještě nevrátili k hlídkám (zdroj: ČT24)

Mimořádná sbírka pro rodiny vojáků se každý den zvětšuje o milion

Do mimořádné sbírky pro rodiny padlých vojáků poslali lidé od pondělí více než čtyři miliony, řekla mluvčí generálního štábu armády Vlastimila Cyprisová. Objem peněz na účtu se zatím každý den zvyšuje o více než milion. 

Ochota veřejnosti přispět je podle předsedkyně výboru Vojenského fondu solidarity Lenky Šmerdové také známkou toho, že lidé vnímají armádu pozitivně. „Každý má právo na svůj názor, ale řekla bych i na základě toho výsledku, že těch, kteří armádě drží pěsti, je daleko více,“ míní.

  • Vojenský fond solidarity uspořádal mimořádnou sbírku. Příspěvky mohou lidé posílat do konce srpna na účet číslo 44665522/0800 s variabilním symbolem 918 nebo cestou dárcovské SMS podle toho, jakou částku se rozhodnou věnovat, a to ve tvaru DMS VFS 30,  DMS VFS 60 nebo DMS VFS 90 na číslo 87777.

Mimořádná sbírka potrvá do konce srpna. Celková částka se pak jednorázově rozdělí rodinám padlých vojáků podle potřebnosti. Roli bude hrát například to, jestli jsou v rodině děti.

Vojenský fond solidarity jinak vybírá peníze od stálých i jednorázových dárců. Teď je v něm kolem šesti milionů korun. Z těch armáda pomáhá vojákům a jejich rodinám v nesnázích, do kterých se nedostali vlastní vinou. „Snažíme se podporovat život dětí vojáků, kteří zahynuli při plnění služebních povinnosti. Pomáhali jsme i v případě vážného onemocnění vojáka nebo jeho dítěte, přispíváme na zdravotní pomůcky nebo v těžkých sociálních situacích,“ popsala Šmeralová.