V Čechách chladno, na Moravě vedro a prudké bouřky. Studená fronta dělí republiku, po víkendu se zase oteplí

Studio 6: Na Moravě hrozí odpoledne silné bouřky s přívalovými dešti (zdroj: ČT24)

Na Moravě a ve Slezsku hrozí i v pátek silné bouřky, zároveň ještě na jižní a střední Moravě platí výstraha meteorologů kvůli vysokým teplotám. Denní maxima sice budou výrazně vyšší než v Čechách, ale teploty už nebudou šplhat tak vysoko, jako v minulých dnech. Podobné to bude i o víkendu, i když na přelomu týdne se ještě teploty vrátí nad 30 stupňů.

Po velmi teplém čtvrtku přišlo ochlazení, které se projevuje v celé republice, ale výraznější je v Čechách. Z průměrného maxima 34 stupňů klesly teploty v pátek dopoledne v Čechách a západní části Moravy ke 20 nebo ještě níže, na východě území k 25 stupňům. Nejvýše se během dne dostanou v Čechách na 21 až 26 stupňů, na Moravě a ve Slezsku ale bude tepleji.

„Díky tomu, že bude v první polovině dne ještě svítit slunce, teploty vystoupí nad 31 stupňů,“ přiblížil meteorolog Jan Šrámek. Český hydrometeorologický ústav proto vydal na páteční odpoledne výstrahu. Původně platila téměř pro celou Moravu s výjimkou Vysočiny a Jeseníků, nakonec ji však ČHMÚ zmírnil, takže platí pouze pro jižní a střední část Moravy. Meteorologové doporučují vyhýbat se přímému slunci, více pít a nenechávat děti a zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících automobilech. 

  • Jihomoravský kraj – většina kraje s výjimkou okresu Blansko
  • Olomoucký kraj – pouze okresy Olomouc, Prostějov a Přerov
  • Zlínský kraj – většina kraje s výjimkou okresu Vsetín

Současně ale mohou východ republiky zasáhnout bouřky. Déšť očekávají meteorologové i v Čechách, ale Moravu a Slezsko mohou odpoledne ojediněle zasáhnout silné bouřky se srážkovými úhrny kolem 30 milimetrů a také silným větrem s nárazy o rychlosti kolem 25 metrů za sekundu. „Přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst,“ upozornil ČHMÚ.

  • Jihomoravský kraj – pouze okresy Hodonín, Vyškov
  • Moravskoslezský kraj
  • Olomoucký kraj
  • Zlínský kraj – většina kraje s výjimkou okresu Vsetín

Rozdíl teplot mezi Čehami a Moravou vznikne proto, že se nad Moravou začne vlnit přicházející studená fronta. V sobotu bude studená fronta pokračovat dále na východ a v celém Česku by neměly teploty překročit 30 stupňů Celsia. 

Během dne však začne do Čech pronikat další tlaková výše a přijde opět oteplení – v neděli bude kolem 30, v pondělí až 34 stupňů. Potom by mělo přijít další zchlazení.

Počasí 10.–16. 8.
Zdroj: ČT24

Ani slabší déšť, ani silné bouřky zatím nezavlažily Česko natolik, aby začalo polevovat sucho. Stále proto platí ještě jedna výstraha, ve které ČHMÚ upozorňuje na riziko požárů. Platí téměř v celé republice s výjimkou Karlovarského, Jihočeského, Moravskoslezského kraje a Šumperska, Jesenicka a Vsetínska. Meteorologové naopak v noci odvolali smogovou situaci, která platila v Praze, středních Čechách a Ústeckém kraji kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu.