Každé léto zemře v zahraničí zhruba stovka Čechů. Ve vodě dělají fatální chyby

Události ČT: Tragické nehody českých turistů v zahraničí (zdroj: ČT24)

Smrt se lidem nevyhýbá ani na dovolené. Během letní turistické sezony zemřela v zahraničí v posledních letech každoročně zhruba stovka Čechů. Podle ministerstva zahraničí nejčastěji v důsledku dopravní nehody, ve statistikách je ale vysoko i lezení po horách nebo koupání. Lidé totiž špatně vyhodnocují míru rizika a obzvlášť ve vodě dělají fatální chyby.

Počet úmrtí Čechů v zahraničí v letní sezoně v posledních třech letech klesal, loni jich bylo 101. „Statistika se samozřejmě průběžně mění, nicméně je to zhruba necelých pět set úmrtí, které registrujeme pět let zpátky. Každý rok je to číslo malinko jiné,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová.

Jen v posledním týdnu zemřelo v cizině minimálně pět tuzemských turistů. Jeden nepřežil útok žraloka v Egyptě. V Bulharsku se zase utopili dva Češi, zřejmě kvůli rozbouřenému moři a silným spodním proudům. V rakouském Krimmelském vodopádu se utopila mladá Češka a další Čech podle bulvárního deníku Bild zahynul při plavání v německém Drachensee.

Úmrtí Čechů v zahraničí v letní sezoně
Zdroj: ČT24

Podle odborníků má velké množství úmrtí v zahraničí příčinu na českých řekách a rybnících. Při koupání tady zahyne každý rok asi 180 lidí. Jenže koupání v moři je jiné. Vloni se ve stejné části Bulharska utopila starší Češka a také dívka s trvalým pobytem v Česku. Podle všeho je spodní proudy odtáhly na širé moře. Pro suchozemce nezvyklá věc – i když na ni upozorňují i delegáti cestovek. 

„Nese vás mnohdy 150 nebo 200 metrů do otevřeného moře. Lidé, kteří na to nejsou připraveni a neznají mechanismus proudu, tak utonou,“ podotkl prezident Vodní záchranné služby Českého červeného kříže David Smejkal.

Ten upozorňuje také na vysloveně nevhodné vybavení, které si Češi k vodě berou, problematické jsou hlavně nafukovací kruhy a rukávky u dětí. Mohou totiž podle něj prasknout a dítě hned ztrácí vztlak. Neplavec jde okamžitě pod hladinu, kde je podle záchranáře šance na záchranu velmi malá. Lepší jsou tak plavecké pásy z pěnové hmoty.

Ale nejde jen o děti, plovací vesty doporučují záchranáři i dospělým, a to u adrenalinových aktivit, které jsou stále populárnější.

Nejvíc Čechů za celý loňský rok zemřelo na Slovensku

Za celý loňský rok zemřelo v cizině téměř pět set Čechů. Nejvíc z nich na Slovensku, Německu a ve Velké Británii. Z čistě dovolenkových destinací je na prvním místě Chorvatsko, Itálie a Španělsko.

„Můžeme poskytnout právníka, pakliže je potřeba, můžeme pomoci s překladem různých úředních dokumentů a můžeme zařídit repatriaci,“ přiblížila mluvčí ministerstva zahraničí.

„Pokud je to klient cestovní kanceláře, pak má cestovní pojištění a celou věc řeší cestovní kancelář,“ dodává Hana Klučarová z tiskového odboru ministerstva. „Pokud jde o jednotlivce a někdo se obrátí na zastupitelský úřad, zjišťuje se, zda byl dotyčný pojištěn. Jestliže pojištění nemá, zastupitelský úřad ve spolupráci s rodinou zajišťuje vyřízení nákladů, aby transport byl možný,“ doplnila.

„Čím je destinace vzdálenější a hůře dostupná, tím je repatriace dražší. Pokud se budeme bavit o exotických destinacích na druhé straně zeměkoule, tak se to může vyšplhat až k milionu korun,“ přiblížil provozní ředitel ERV Evropské pojišťovny Štěpán Landík.

Pojišťovny ale neřeší jen převoz zemřelých. V poslední době roste počet lidí, kteří se v zahraničí zraní nebo onemocní. Z tohoto pohledu je nejrizikovější zemí Egypt. „Kde je 50 stupňů ve stínu v kombinaci s nadměrnou konzumací alkoholu nebo jídla, tak je pravděpodobnost zdravotních problémů daleko vyšší,“ zmínil Landík.

Roste i počet těch, kteří při návratu domů potřebují asistenci lékaře. Jen loni bylo takových případů na osm set.