Soudy upouštějí od osobních prohlídek advokátů

Soudy upouštějí od osobních prohlídek advokátů (zdroj: ČT24)

Tuzemští advokáti si už několik let stěžují na nucené sundávání opasků nebo prohlížení osobních věcí při vstupu do soudních budov. Od září bude spuštěn testovací provoz systému čteček – ty by justiční stráž upozornily na advokáty, kteří už dříve měli u kontrol problém. A ostatní by tak mohli procházet bez prohlídek.

Opasky jsou jádrem několikaletých sporů mezi advokáty a některými soudy. Třeba Městským soudem v Brně. „Tam jsem musel sundat opasek v přítomnosti dam, což mně přijde nedůstojné. A byly mi kontrolovány všechny možné osobní věci,“ říká advokát Ladislav Salvet.

Soud namítá, že je nutné přesvědčit se, že nejde o zbraň. I kvůli předloňskému odhalení dýky v opasku jednoho z advokátů u soudu v Břeclavi. Proto prý jsou zvýšená bezpečností opatření naprosto na místě.

Advokáti ale tvrdí, že kromě aféry s dýkou právní zástupci žádné problémy nezpůsobují. „V justici jsem od roku 1985 a nepamatuji, že by došlo k nějakému napadení soudce nebo odborného personálu soudů zbraní advokáta,“ míní Milan Bořek, předseda Krajského soudu v Brně.

Brněnský krajský předseda proto na rozdíl od svých sousedů v justičním paláci v dubnu rozhodl, že advokáti u jeho soudu kontrolováni nebudou. Volný průchod díky advokátskému průkazu v poslední době zavedli i jinde.

Advokátní komora nabízí možné řešení

Advokáti jsou v současnosti kontrolováni u čtyř soudů z deseti. Prohlídky pokračují i v největším pražském soudním areálu Na Míčánkách. Advokátní komora už přitom několik let soudům nabízí vlastní elektronický systém, který by zaplatila.

„Na základě předloženého průkazu by služba při vstupu zkontrolovala číslo advokáta, kde by se buď rozsvítilo červené, nebo zelené světlo, a to podle toho, jestli je to advokát, s nímž nebyly problémy v minulosti při vstupech do budov soudu,“ vysvětluje Irena Schejbalová, ředitelka pobočky České advokátní komory v Brně.

Systém se začne testovat u vybraného soudu v září. Pokud se osvědčí, mohl by být v budoucnu zaveden plošně.