I přes vydatné deště je vody málo. Řekám zatím pomůže voda z přehrad

Události ČT: I přes vydatné deště je vody málo. Řekám pomůže voda z přehrad (zdroj: ČT24)

Zatímco v Beskydech za tři dny místy napršelo až 200 litrů na metr čtvereční, další oblasti Česka trápí sucho. Vodohospodáři v pátek zakázali odebírat vodu z přítoků Stanovické přehrady, což je největší zdroj pitné vody v Karlovarském kraji.

Ve východní části hor se po suchém jaru i začátku léta dostaly potoky na běžný průtok, řeky směrem na západ pořád trápí nedostatek vody. „Všechny toky mají klesající tendenci a vidíme, že jenom na třech místech máme první stupně povodňové aktivity,“ uvedla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Voda tak tentokrát majetky neničila. Řeky zůstaly v korytech a déšť jim podle vodohospodářů naopak po suchých měsících prospěl. A nejen jim. Díky dešťům z posledních dní se naplnily přehrady v Beskydech, například Morávka je plná ze sta procent.

Znovu bez omezení z nich tak od pátku mohou čerpat i velké průmyslové podniky. Například paskovská celulózka Biocel, která na výrobu buničiny spotřebuje denně 25 tisíc metrů krychlových vody a poslední dva měsíce s ní musela šetřit.

„Domluvili jsme se s vedením povodí Odry, že snížíme spotřebu z přehrady Žermanice a navýšíme spotřebu z přehrady Olešná. Ten poměr jsme měli tak, abychom optimalizovali spotřebu z těchto zdrojů,“ řekl člen představenstva společnosti Lenzing Biocel Paskov Vojtěch Podmolík.

Jen o osmdesát kilometrů dál na západ je ale situace úplně jiná. „V Oblasti Opavska a Slezské Harty jsou průtoky v tocích velmi nízké, až extrémně nízké, a to z toho důvodu, že tady za posledních 48 hodin napršelo jen deset milimetrů srážek,“ řekla mluvčí Povodí Odry Vlčková. Téměř vůbec nezapršelo ani třeba u přehrady Kružberk.

Sucho tak o víkendu naruší plány vodákům. Na tradiční sjezd řeky totiž potřebují z přehrady upustit vodu, jenže vodohospodáři tentokrát výpustě nezvednou.

Nedostatek vody kompenzují přehrady

Sucho trápí i Čechy. Vodohospodáři v pátek zakázali odebírat vodu z přítoků Stanovické přehrady, což je největší zdroj pitné vody v Karlovarském kraji. Na hranici sucha jsou kromě Lomnického potoka také řeky Svatava a Rolava.

Nedostatek vody už začínají hrázní regulovat takzvaným nadlehčováním. Do hlavních toků vypouštějí to, co v přehradách zadrželi od jara.

Sucho v potocích a řekách ohrožuje hlavně ryby. Proto vodohospodáři začali vypouštět zásoby z přehrad. „Pokud nezaprší a nezvedne se přítok, tak se začnou odhalovat postupně břehy,“ varuje Jan Bezděk z Povodí Ohře.

Přehrady Jesenice a Skalka na Chebsku mají zásoby desítek milionů kubíků vody. Vysychajícím řekám dokážou pomáhat týdny, v nouzi i měsíce.