Majiteli zřícené lanovky na Bumbálku hrozí pokuta 10 milionů

Špindlerův Mlýn - Nákladní lanovka na chatu Bumbálka, která se v pátek večer zřítila v Přední Labské na Trutnovsku, neměla úřední povolení. „Počet povolení na lanovky ve Špindlerově Mlýně je pět a tahle tam není,“ řekl serveru lidovky.cz náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera. Při nehodě zemřel jeden člověk a další čtyři byli zraněni.  Už zítra přijedou zařízení zkoumat experti Drážní inspekce. Policie vyšetřuje, zda to bylo poprvé, co touto nákladní lanovkou jeli lidé. Majiteli hrozí pokuta až deset milionů korun.

K provozu lanovky chybí úřední povolení

„Nepodařilo se nám zjistit, že by ta lanovka měla úřední povolení. V pondělí to budeme řešit s městským úřadem ve Špindlerově Mlýně, pod který by to mělo spadat,“ tvrdí mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Majiteli tak hrozí pokuta až deset milionů korun. Dalším prohřeškem, který jde na vrub majitele, je nevyrozumění inspekce ihned poté, co se nehoda stala. 

Podle náměstka generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery lanovka s největší pravděpodobností povolení úřadu neměla. „Počet povolení na lanovky ve Špindlerově Mlýně je pět a tahle tam není,“ řekl serveru lidovky.cz.

Majiteli zřícené lanovky na Bumbálku hrozí pokuta 10 milionů (zdroj: ČT24)

Podle expertů bude klíčové, zdali bude mít zařízení parametry lanové dráhy. Definici dříve zákon o drahách obsahoval, nyní se informace dají nalézt pouze ve vyhlášce. Podle Kučery v tomto případě zásobovací lanovka u chaty Bumbálka parametry pravděpodobně splňuje.

  • „Pokud má někdo na zahradě 20 metrů drátů, na kterém si přepravuje náklad, rozhodně nejde mluvit o lanovce. Na druhou stranu, pokud toto zařízení bylo dlouhé několik desítek metrů, těžko se dá pochybovat o tom, že se nejednalo o lanovou dráhu,“ řekl Kučera.

Řízení registrované lanové dráhy podléhá poměrně přísnému dozoru. Lanovku řídí a upravují strojníci, kteří musejí složit ze zákona zkoušku a být v dobrém zdravotním stavu. Součástí zkoušek jsou i psychotesty.

Strojník na Lanové dráze Sněžník a Lanové dráze U Slona Jaroslav Mach

„Vzdělání musíte mít elektrického, strojního nebo stavebního typu. Pokud chcete lanovou dráhu obsluhovat a řídit, musíte mít státní zkoušku. Pod dozorem Drážního úřadu skládáte praktické i teoretické zkoušky. K tomu, abyste mohl k těmto zkouškám přistoupit, musíte mít praxi pod dozorem zkušených strojníků.“

Nákladní lanovka obsluhovala chatu Bumbálka a sloužila k převozu zavazadel či lyží. Podle policejního mluvčího Udo Ertnera majitel z chaty lanovku obsluhoval. Policisté nyní zjišťují, zda věděl, jestli do kabiny v dolní části lanovky nastupují lidé, nebo chtějí jen převézt batohy.

Podle policie rodina z Pardubicka přijela na chatu strávit víkend. Zraněné ženy a děti ve věku 5 a 11 let jsou v péči lékařů nemocnic v Jilemnici a Hradci Králové. Podle jejich sobotního vyjádření zástupců nemocnic jsou mimo ohrožení života. Osmatřicetiletý muž bohužel pád lanovky nepřežil.