O post šéfa GIBS se uchází 12 lidí. Mezi nimi i lounský státní zástupce

Do výběrového řízení na pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se přihlásilo 12 uchazečů. Ředitele vybírá odborná komise, kandidáti musí mít mimo jiné vysokoškolský titul a prověrku na stupeň utajení – tajné. Podle informací České televize má o post zájem také lounský státní zástupce Radim Dragoun. Předchozí výběrové řízení bylo zrušeno, protože se přihlásil jen jeden zájemce.

Místo šéfa inspekce je volné od začátku května, kdy po údajném tlaku ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO) odešel Michal Murín. GIBS teď dočasně vede Lenka Haderková, která předtím byla vedoucí legislativního a právního oddělení inspekce. Média na začátku června uvedla, že právě ona byla byla jedinou zájemkyní, která se do prvního kola výběrového řízení přihlásila.

Haderková je uchazečkou také nyní v druhém kole, přihlásil se například také někdejší poslanec a člen hnutí ANO Bohuslav Chalupa. Spolu s nimi patří ke kandidátům šéf Okresního státního zastupitelství v Lounech Radim Dragoun.

Nového ředitele vybírá odborná komise, v které podle Lidových novin jsou ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal, generální ředitel Celní správy Milan Poulíček, šéf hasičů Drahoslav Ryba, ředitel Finančního analytického útvaru Libor Kazda a ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Ti konstatovali, že podání jedné přihlášky v úvodním kole výběrového řízení nenaplnilo požadavky výběrového řízení. Komise proto doporučila při dalším kole výběrového řízení postupovat způsobem rozšíření uchazečů i mimo příslušníky bezpečnostních sborů. Babiš proto vyhlásil druhé kolo.