Spolupracující obvinění by měli mít větší jistotu, že budou zvýhodněni, myslí si advokáti

Události: Spolupracující obvinění mají naději na jistější zvýhodnění (zdroj: ČT24)

Spolupracující obvinění mají větší naději na mírnější trest, než dosud. Zlomem je verdikt Nejvyššího soudu nad Tomášem Březinou, který poskytl informace vedoucí k rozkrytí lihové mafie, za což mu byl snížen trest. Detektivům spolupracující obvinění pomohli k získání stěžejních důkazů již v několika dalších případech.

Ivana Salačová a Jaroslav Kubiska se oba rozhodli spolupracovat a pomohli tak policii rozkrýt závažné kauzy, ve kterých sami figurovali. Ivana Salačová svědčila v kauze Davida Ratha, Jaroslav Kubiska proti Ivo Rittigovi.

„Už ve vazbě, kde jsem strávila 44 dnů, jsem se rozhodla, že budu vypovídat,“ řekla u soudu Salačová. „Dělal jsem, co jsem cítil za svoji povinnost. Doznal jsem se ke skutkům, které si myslím, že se staly,“ vyjádřil se Kubiska.

V podobné situaci se ocitl i Tomáš Březina, který se rovněž rozhodl spolupracovat s policií a pomohl tak rozkrýt lihovou mafii. Státní zástupce Petr Šereda rozhodnutí Nejvyššího soudu, který za to Březinovi snížil trest, uvítal. „Je velice důležitým signálem pro osoby, které se rozhodnou spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení, že za spolupráci budou nějakým způsobem zvýhodněni,“ míní.

Spolupracující nemají jistotu

Patrně právě obava z vysokého trestu často obviněné od doznání odrazovala. „Verdikt může přimět některé další osoby tím, že posílí jejich jistotu, přimět k tomu, aby spolupracovali s orgány činnými v trestním řízení,“ slibuje si i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Statut spolupracujícího obviněného přiznávají soudy až v rozsudcích. Podle šéfky pražských žalobců by to mělo být už dříve – při projednávání obžaloby před soudem. To by podle ní těmto lidem dodalo větší jistotu.

„Jestliže nebude fungovat jakási předvídatelnost, tak nikdo soudný do toho prostě nepůjde,“ souhlasí advokát Tomáše Březiny Pavel Fryšák. „Z mých zkušeností je to tak, že jim to připadá, že ta doba je tak vzdálená a jistota, že toho postavení dosáhnou, je tak nízká, že se často rozhodnou pro jiný způsob obhajoby,“ doplnil advokát Jaroslava Kubisky Marek Dolejš.

  • Institut spolupracujícího obviněného byl zaveden v roce 2010. Nejčastěji je využíván u drogových kauz nebo u daňové trestné činnosti.