Salačová z kauzy Rath se odvolala v případu zmanipulované „losovačky“

Podnikatelka Ivana Salačová se odvolala proti verdiktu Městského soudu v Praze v kauze zmanipulování elektronického losování veřejných zakázek. Soud jí v lednu uložil dvouletou podmínku a pokutu milion korun. Salačová byla podle obžaloby členem skupiny, která losování zakázek ovlivňovala. Podnikatelka je zároveň spolupracující obviněnou v korupční kauze exhejtmana Davida Ratha.

„Mohu potvrdit, že si Ivana Salačová ve čtvrtek podala odvolání v příslušném soudním případu,“ uvedla mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Případem se tak nyní bude zabývat Vrchní soud v Praze.

Salačová si v lednovém rozsudku Městského soudu v Praze vyslechla dvouletou podmínku a pokutu milion korun. V kauze zmanipulování elektronického losování veřejných zakázek stanulo před soudem celkem 14 lidí. Soud obžalovaným rozdal dvouleté nebo tříleté podmínky a pokuty v celkové výši 23 milionů korun.

Výběr zakázek manipuloval upravený software

Kromě Salačové jsou ve skupině obžalovaných i někdejší aktéři takzvané „karlovarské losovačky“. Podle žalobkyně Daniely Smetanové způsobili obžalovaní škodu přes 33 milionů korun.

Skupina podle obžaloby zmanipulovala nebo se pokusila zmanipulovat celkem 11 veřejných zakázek, které byly financované částečně z dotací EU a ze státních dotací. Od ledna do října 2011 údajně ovlivňovala zadávání tendrů tak, aby je získaly předem určené obchodní společnosti.

Upravený program instalovaný v počítačích prý umožňoval provádět i skutečně náhodná losování. Když se však přepnul tlačítkem „vyčistit losování“ do zmanipulovaného módu, vybíral předem určené zájemce, jejichž identifikační čísla se do notebooku vkládala přes flash disk. Po skončení losování pak program automaticky a nenávratně odstranil veškerá data, přítomný notář tak porušení zákona nemohl odhalit.

Zmanipulovaná zakázka za 135 milionů patřila k řadě dalších

Obžalovaní buď vinu popřeli, nebo odmítli vypovídat. Část z nich se proti lednovému rozsudku odvolala, další si vzali lhůtu na rozmyšlenou. Mezi nejvýznamnější zakázky, které podle obžaloby ovlivnili, patří více než půlmiliardový tendr na modernizaci silnic v Jihočeském kraji nebo rekonstrukce budovy v Kladně za 135 milionů korun.

Žalobkyně Smetanová požadovala pro většinu obžalovaných nepodmíněné tresty vězení v délce od pěti do osmi a půl roku. Soudkyně ale zohlednila, že žádný z nich dosud nebyl trestán. Zároveň podle ní nebylo nezbytně nutné vzhledem k peněžitým trestům ukládat nepodmíněné tresty. Obžalovaným pomohlo i to, že od údajného zmanipulování „losovaček“ už uplynula dlouhá doba.

Salačová figuruje zároveň jako spolupracující obviněná v korupční kauze exhejtmana Davida Ratha.