Eso v policejním rukávu – svědectví Rittigova účetního

Praha – Proti podnikateli a lobbistovi Ivo Rittigovi se postavil jeho účetní Jaroslav Kubiska. Žádá policii o status spolupracujícího obviněného a detailně jí popsal Rittigovy finanční toky včetně inkasování tučných provizí. Informuje o tom deník Právo, který čerpá z dokumentu o obvinění. Kubiska patřil k deseti zadrženým lidem v tzv. kauze Oleo Chemical, kvůli níž minulý týden skončil v cele předběžného zadržení i sám Rittig.

Detaily kauzy Oleo Chemical přiblížily deníky Právo a Lidové noviny včera. Rittig a s ním spojená společnost Cokeville Assets si měli za poradenské služby pro Oleo Chemical přijít na dvacet milionů korun. Tyto drahé poradenské služby měly podle kriminalistů ve skutečnosti firmě Oleo Chemical zajistit lukrativní zakázku na dodávku pohonných hmot pro pražský dopravní podnik (detailněji zde).

Dnes přichází Právo s dalšími informacemi a odvolává se na odůvodnění usnesení o zahájení trestního stíhání. Podle něj se jako klíčová postava momentálně jeví Jaroslav Kubiska, v letech 2009-2010 finanční analytik účetní firmy Peskim, která spravovala účty jak Rittigovi, tak společnosti Cokeville Assets.

Když policie v kauze Oleo Chemical minulý týden zatkla desítku lidí, nebylo veřejně známé právě Kubiskovo jméno. Rittigův účetní přitom podle aktuálních informací Práva usiluje o to stát se tzv. spolupracujícím obviněným a kriminalistům finanční transakce kolem pražského lobbisty několikrát popsal už před svým zatčením. Jeho výpověď tak může policii a žalobcům posloužit jako trumfové eso.

Výpověď účetního líčí, jak to bylo s Rittigovým rentiérstvím

Kubiska měl detektivům mj. vylíčit, jak každý měsíc posílal na Rittigova soukromá konta miliony korun. Lobbista peníze inkasoval právě od poradenské společnosti Cokeville, a to na základě smlouvy o spolupráci. Firmě prý ale žádné služby neposkytoval. „Do 17. prosince 2009 bylo na účty Ivo Rittiga z účtů společnosti Cokeville zasláno celkem 78,6 milionu korun,“ cituje Právo z policejního usnesení o zahájení stíhání deseti lidí včetně Rittiga i Kubisky.

Z Kubiskovy výpovědi vyplývá, že firma Cokeville Assest měla plnit funkci sběrného místa pro provize z českých a zahraničních společností; peníze se následně dělily a převáděly na účty Rittiga a jeho partnerů. „Společnost Cokeville byla zřízena účelově, a to k zastírání původu finančních prostředků, a finanční prostředky na vstupu byly primárně získávány z provizních smluv a následně byly na základě smlouvy o spolupráci primárně distribuovány skutečnému benefičnímu vlastníkovi a tím byl Ivo Rittig,“ uvádějí kriminalisté v usnesení, co jim měl sdělit Kubiska. „Na základě této smlouvy mělo být Ivo Rittigovi vypláceno 160 tisíc eur měsíčně (cca 4,5 milionu korun – pozn. red.).“

Smlouvu o spolupráci z 1. srpna 2006 měl s Rittigem za Cokeville podepsat další z obviněných Peter Kmeť. Lobbistova advokátka Katarína Kožiaková Oboňová ale už dříve tvrdila, že žádná taková smlouva neexistuje - podle Kubisky byl přitom Rittig přímo „reálným benefičním vlastníkem“ Cokeville. 

Kubiska kriminalistům přiznal, že se postupem času v Peskimu podílel na daňových únicích i na zastírání finančních prostředků. Připustil i možné falšování dokumentů, tiskl údajné zahraniční faktury, které předával někdejší jednatelce Peskimu a nyní spoluobviněné Šádkové. Ta je měla podepisovat za neexistující lidi, např. Maria Gold, Mag Brown, Hope Wu či Zoe Vasalidis. Policii to prý Kubiska neoznámil kvůli obavám o život a zdraví své i rodiny.