Kauza Oleo Chemical. Rittig měl vyjednávat milionové provize

Praha/Liberec - Pražský lobbista Ivo Rittig podle policie osobně vyjednával o milionových provizích v kauze Oleo Chemical; on i s ním spojená společnost Cokeville Assets si díky smlouvě o poradenství měli přijít na 20 milionů korun. S odvoláním na text obvinění o tom informuje deník Právo.

Ivo Rittiga zadržela policie v kauze Oleo Chemical minulý týden, spolu s ním obvinila i dalších devět lidí. Okolnosti případu ale nebyly známy, na veřejnost se dostaly pouze ty informace, že policie podezírá obviněné z praní špinavých peněz, porušování povinností při správě cizího majetku a krácení daně. Žalobce následně pro pět lidí žádal vazbu, u třech to bylo z důvodu možného ovlivňování svědků, u dalších dvou pro možný útěk a pokračování v trestné činnosti; na nikoho z nich ji ale soud neuvalil.

Nyní, dva dny po rozhodnutí liberecké justice, přichází Právo s detailnějšími informacemi vlastního případu a odvolává se na policejní spis. Rittig podle kriminalistů v roce 2008 „odsouhlasil výpočet odměny poradce týkající se dodávky pohonných hmot s odběrem nad 2 000 tun za kalendářní měsíc“; provize se od roku 2008 do roku 2011 pohybovaly v rozmezí čtyřiceti až sedmdesáti tisíc dolarů měsíčně.

Celou skupinu potom kriminalisté viní z vyvádění peněz z Oleo Chemical právě směrem k Rittigovi; drahé poradenské služby totiž ve skutečnosti měly firmě Oleo Chemical zajistit lukrativní zakázku na dodávku pohonných hmot pro pražský Dopravní podnik.

„Smlouvy mezi společností Cokeville Assets, společností Oleo Chemical a Ivo Rittigem sloužily k zastření pravého důvodu převodu předmětných finančních prostředků spočívajících v osobním obohacení v celkové částce nejméně 19 977 318 Kč, a to nejméně společnosti Cokeville Assets a Ivo Rittiga,“ píše policie ve svém spisu.

Rittig: Šlachta je pod tlakem a dělá chyby

Rittigova advokátka Katarína Kožiaková Oboňová přitom v minulých dnech uváděla, že s DPP kauza nijak nesouvisí – případ se podle ní měl týkat dodávek bionafty pro společnost Čepro, státního distributora paliv. Také Rittig označil policejní konstrukci za nesmyslnou a na Twitteru prohlásil, že kauza bude stát šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu místo. „Šlachta je pod tlakem, aby měl výsledky a zachránil se, ale dosáhne pravý opak,“ napsal.

Obvinění pro Právo kritizoval i advokát Michal, který ve zmiňovaném případu zastupoval společnost Cokeville Assets. „Je to celé nesmysl, pan Rittig ani nemohl nic ovlivnit, protože šlo o veřejnou otevřenou soutěž, kde rozhodovala pouze cena,“ řekl Právu Michal a zároveň upozornil, že něco takového ani policie Rittigovi za vinu neklade.