Pavel Hric odsouzený za podvod v kauze Lidové domky žádá obnovu procesu

Bývalý jednatel společnosti Lidové domky Pavel Hric, který si ve vězení odpykává šestiletý trest za zpronevěru peněz klientů, požádal o obnovu procesu. Odsouzený se od loňského léta vyhýbal nástupu do vězení. Letos v dubnu ho ale v Praze zadržela policie. V květnu odmítl jeho dovolání Nejvyšší soud.

„Mohu potvrdit, že si Pavel Hric podal žádost o obnovu procesu,“ uvedla pro ČT mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Bývalý jednatel společnosti Lidové domky podle rozsudku zpronevěřil 40 milionů korun. Pražský městský soud mu za to v červnu 2016 uložil trest šesti let vězení.

Většině z 261 poškozených má také uhradit škodu, kterou svým jednáním způsobil. Verdikt loni v květnu potvrdil pražský vrchní soud. Letos v květnu odmítl Hricovo dovolání i Nejvyšší soud.

Společnost Lidové domky lákala v letech 2004 až 2007 zákazníky na koupi rodinného domu s pozemkem za Prahou do tří milionů korun, klienti se však bydlení nedočkali. Hric se v minulosti hájil tím, že smlouvy s klienty nepodepisoval a nic neorganizoval. Společnost podle něj řídila jeho tehdejší přítelkyně a jeho společník.

Podle obžaloby Hric plánoval koupi pozemků v obci Sibřina. Pozemky tehdy spadaly pod ornou půdu, muž ale jednal se zastupitelstvem obce o změně územního plánu. Zároveň se zájemci o stavbu domků uzavíral smlouvy a současně od nich přebíral zálohy.

Zastupitelstvo obce se původně k záměru stavělo vstřícně. Část obyvatel ale začala proti zástavbě protestovat a změna územního plánu se nakonec neuskutečnila. Většina klientů společnosti pak od smlouvy odstoupila. Někteří dostali zálohu zpět, ale všechny pohledávky firma uhradit nemohla.

Podle obžaloby Hric vybíral zálohy i ve chvíli, kdy věděl, že se změna územního plánu neuskuteční. Firma také ze záloh poskytovala vysoké půjčky a pořizovala si drahá auta.