Přes Česko se přehnaly silné bouřky. Další přijdou večer

Události: Prudké bouřky se přehnaly přes Česko (zdroj: ČT24)

Ze západu se na Česko v noci přihnaly silné i velmi silné bouřky. Naplnila se tak výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Nejprve udeřily na jihozápadě Čech a pak se posouvaly dále na východ přes Vysočinu na Moravu a do Slezska. Hasiči napříč republikou zasahovali u popadaných stromů a vytopených sklepů, bouřky způsobily také komplikace na železnici. Ráno srážky polevily a bouřkové pásmo nadobro opustilo Česko. Odpoledne ale bude v jižní části republiky opět pršet.

Plzeňský a Jihočeský kraj zažil bouření dvakrát. Už v pondělí v podvečer tam udeřily silné bouře, které se posouvaly od Domažlic přes Klatovy a Strakonice k Vodňanům, kde se vyčerpaly. Pršelo ale v mnohem širší oblasti, která se poté sunula dál nad Vysočinu. Na některých místech se k bouřím přidaly i kroupy. Ty padaly hlavně na pás území od Domažlic po Vodňany. 

„Výrazné úhrny se během noci objevily na většině míst v Čeksu. Nejčastěji napršelo kolem 10 nebo 15 litrů na každý metr čtvereční,“ upřesnil meteorolog Vladimír Piskala.

iReportér Michal Vachout: Kroupy na Strakonicku (zdroj: iReportér Michal Vachout)

ČHMÚ ovšem varoval, že zejména v jižních, jihozápadních a středních Čechách má napršet až 50 litrů vody na metr čtvereční. Výstraha počítala i s možností, že se vylijí menší vodní toky. Nakonec však povodně nenastaly. Bouřky doprovázel i silný vítr.

Popadané stromy a poruchy zastavily ráno vlaky

Silný vítr způsobil i vážné potíže v železniční dopravě, a to především na jihovýchodě a jihu Čech. Vlaky stále nejezdí po trati z Domažlic do německého příhraničního města Furth im Wald, kudy projíždějí expresy Praha–Mnichov. Všechny spoje jsou nahrazeny autobusovou dopravou. Mimořádná výluka trvá také na trati Cheb – Luby u Chebu.

Podařilo se již zprovoznit další tratě, které byly po bouřkách nesjízdné, včetně tratě, která spojuje Jihlavu s Veselím nad Lužnicí, potažmo Českými Budějovicemi. České dráhy ale upozorňují, že některé vlaky zde stále jezdí zpožděné.

Kvůli počasí se zastavila doprava i na dvou tratích v Olomouckém kraji, kde po bouřce selhalo zabezpečovací zařízení a provoz byl přerušen. Před šestou ráno se podařilo plně obnovit provoz na trati spojující Prahu s Ostravou, kde nastaly potíže nedaleko Přerova. Ráno byl kvůli poruše zabezpečovacího zařízení po bouřce přerušen provoz také na trati z Olomouce do Šumperka.

Částí Plzeňského kraje se 11. června 2018 přehnala bouře lokálně doprovázená silným krupobitím. Podle amatérských pozorovatelů počasí, takzvaných lovců bouřek, odpoledne a noc přinesly dosud největší letošní bouřkovou situaci a tři mohutné supercelární bouřky, doprovázené krupobitím. Na snímku je supercela s výraznou rotující mezocyklonou a stěnovým oblakem (wall cloud) zachycená 11. června odpoledne u Boru na Tachovsku v západních Čechách
Zdroj: ČTK/PR/CTRA z.s. - Lovcibourek.cz/Robin Duspara

I když se nakonec nenaplnily obavy, že se rozlijí některé řeky či potoky, museli hasiči vyjíždět i k vytopeným domům. Nejvíce práce měli hasiči v Plzeňském kraji zhruba s 60 výjezdy během pondělního odpoledne, noci a úterního rána. Nejčastěji odklízeli popadané stromy a odčerpávali vodu ze sklepů.

„Patnáctkrát vyjeli k technickým zásahům spojeným s odstraňováním následků vydatného deště,“ doplnil mluvčí hasičů Petr Poncar. Ve Folmavě zasažené kroupami například ve spolupráci s německými hasiči provizorně zakrývali poškozené střechy v průmyslovém areálu. 

Asistence pražského hasičského sboru byla během noci potřeba na dvanácti místech, ať šlo o popadané stromy, nebo vytopené prostory, deset výjezdů podnikli středočeští hasiči. 

Bouřka v Praze
Zdroj: ČTK/PR/tomaskriz.com

Osmnáct zásahů měli během noci i hasiči v Olomouckém kraji. „Nejčastěji hasiči zasahovali u popadaných stromů a větví na komunikacích, a to v sedmi případech. V dalších čtyřech případech hasiči odčerpávali vodu z objektů, v jednom případě zajišťovali provizorně zaplachtovanou střechu a v dalším čistili odtok ze střechy,“ přiblížila jejich mluvčí Vladimíra Hacsiková. Podobně vytíženi byli i jihomoravští hasiči, nejvíce práce měli v okolí Kyjova.

Bouřky se ještě vrátí

V pondělí večer platila výstraha kvůli bouřkám pro celé Čechy, Vysočinu a také Blanensko. Pro Jihočeský, Plzeňský a Středočeský kraj a Prahu vydali meteorologové výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí a upozorněním, že může napršet až 50 milimetrů.

Výstraha pominula v průběhu noci, ve středních Čechách až ráno. Poté však ještě vydali meteorologové krátkodobou výstrahu na velmi silné bouřky platnou pro severovýchod Moravy a část Slezska platnou do 6:30. Týkala se celého Zlínského kraje, téměř celého Olomouckého kraje s výjimkou Jesenicka a také Bruntálska a Opavska v Moravskoslezském kraji. 

Bouřky ale přesto neřekly poslední slovo. Znovu se vrátí v úterý odpoledne, i když budou již mírnější. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí převážně v jižní části republiky – v Plzeňském, Jihočeském, Jihomoravském, Zlínském kraji a na Vysočině. V západní části území již od poledne, na východě až od 17 hodin.