Koncem června by mělo být v Česku znovu dostupné levnější léčebné konopí

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) očekává, že výrobce Elkoplast dodá léčebné konopí z Česka do konce tohoto  měsíce. V současné době už se zajišťuje osvědčení o kvalitě, sdělila Monika Knoblová z tiskového oddělení ústavu. Prodejní cena gramu konopí bude 149 korun bez DPH. Od loňského ledna bylo v lékárnách dostupné jen konopí zahraniční, které je ale výrazně dražší. Pacienti si marihuanu hradí, lékaři ji předepisují například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS.

„Dodavatel informoval Státní ústav pro kontrolu léčiv, že se v rámci připravované dodávky doposud nevyskytly žádné odchylky či nenadálé skutečnosti,“ doplnila Knobová.

Zákon předepisování léčebného konopí povolil v roce 2013, dostupné bylo o dva roky později. Od roku 2015 bylo předepsáno kolem pěti kilogramů marihuany pro léčebné účely. Pacienti mohou mít předepsáno maximálně 180 gramů měsíčně, podle SÚKL jich je v průměru asi 26 každý měsíc.

Lékárnám dodávala konopí firma Elkoplast už v minulosti a lidé gram kupovali za 100 korun. SÚKL s ní měl ale spory kvůli certifikátům potvrzujících jakost, a proto převzal jen část objednaného konopí. Loni v lednu bylo k dostání naposledy. V květnu se zhruba na měsíc objevila dodávka z Nizozemska, u které stál gram 300 korun. Od ledna je dostupné konopí z Kanady za 200 korun za gram.

Vydává se proti speciálně evidovanému elektronickému receptu

Předepisovat marihuanu může asi dvacítka lékařů, většinou onkologové, neurologové, ortopedi, geriatři nebo psychiatři a odborníci na paliativní péči, vydává je podobný počet lékáren. Vydává se proti speciálně evidovanému elektronickému receptu.

Konopí pomáhá při léčbě chronických bolestí lidem, u nichž normální léky nezabírají, používá se i u pacientů s rakovinou, AIDS či roztroušenou sklerózou. Léčebné konopí, neboli marihuana, obsahuje až 30 procent psychoaktivní látky THC. Její požívání mimo léčebné účely je v Česku nelegální.

Pacienti si stěžují, že na bolest povolená dávka nestačí

Pacienti si ale často stěžují, že na potlačení bolestí povolená měsíční dávka nestačí a konopí z lékárny je dvakrát dražší než na černém trhu. Loni v říjnu poslali ministru zdravotnictví otevřený dopis, v němž žádali, aby si ho mohli pěstovat sami. Podle dřívějších odhadů pacientského spolku Kopac by konopí mohlo být prospěšné pro několik tisíc pacientů.

Prevalence užití konopí mezi mladými dospělými
Zdroj: ČT24/EMCDDA

Podle výroční zprávy o stavu ve věcech drog za rok 2016 si vzalo konopí pro utlumení bolesti nebo zmírnění zdravotních příznaků zhruba 880 tisíc Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina populace. Na černém trhu se podle odhadů objeví asi 60 tun marihuany ročně.

V Německu je konopí jako lék placeno od loňského března z veřejného zdravotního pojištění. Marihuanu začala pěstovat přímo státní agentura, první úrodu očekává příští rok. V Česku chtěl o jeho zahrnutí mezi hrazené léky jednat tehdejší ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).