Jako ve válečné zóně. Před 20 lety se nad Českými Budějovicemi srazily dva migy, trosky sežehly sídliště

Krátce před půl desátou ráno se v pondělí 8. června 1998 nad Českými Budějovicemi srazily dva letouny MiG-21 české armády, které se vracely z letecké přehlídky v Pardubicích na základnu v Plané. Zatímco jeden ze strojů dopadl neškodně do rybníku Černiš, trosky druhého z nich se zřítily na největší českobudějovické sídliště Vltava. Zničily přitom zhruba tři desítky zaparkovaných automobilů a vážně poškodily jednu stěnu panelového domu. Jen díky shodě náhod nepřišel při neštěstí nikdo o život.

Krátce před srážkou totiž nastoupili cestující na zastávce do trolejbusu a odjeli do centra města – a za pár minut na stejné místo dopadly trosky. Kvůli deštivému počasí navíc nebylo venku moc lidí. Přesto skončilo několik lidí v nemocnici kvůli otravě kouřem, jednu ženu popálily zbytky motoru, které jí vlétly do bytu. Tři letci z migů se úspěšně katapultovali a vyvázli z celé nehody jen se středně těžkými zraněními.

Černý pasažér na palubě

A jak se později ukázalo, jeden z nich neměl na palubě migu co dělat, byl to totiž mechanik, který přemluvil pilota, aby jej vzal z Pardubic domů. Za viníky nehody označilo vyšetřování oba piloty, kteří sice sváděli kolizi na nepředvídatelné okolnosti a špatné počasí, přiznali nicméně, že mezi nimi navzájem a také v komunikaci s řídicí věží letiště došlo k nedorozumění. Soudy nakonec uložily pilotům tresty s dvouletou podmínkou a každému z nich ještě zaplatit vojenské správě 50 000 korun.

Štěstí v neštěstí

Obyvatelé zasaženého sídliště měli podle pamětníků štěstí v neštěstí. Stačilo totiž málo a událost se změnila v jednu z největších tragédií posledních let.

„Musíme si uvědomit třeba jen to, že ani ne 200 metrů od místa, kam jedna stíhačka dopadla, stojí základní škola,“ řekl ČTK Lumír Mraček, který tehdy na sídlišti zasahoval jako lékař českobudějovické záchranné služby. „Nestačili jsme se divit tomu, že se nikomu nic nestalo,“ uvedl zase bývalý hasič Bedřich Vrkoč, který na místo dorazil s posádkou.

Pád letadel způsobila podle následného vyšetřování nepozornost pilotů. „Jeli jsme zrovna po Husově třídě, takže jsme měli (sídliště) Vltavu před sebou. A najednou jsme uviděli obrovský černý dým. Vypadalo to jako atomová bomba,“ řekl Mraček ke srážce letadel. Dodal, že s posádkou hned pokračovali na místo pádu.

Události před 20 lety: Srážka dvou stíhaček nad Českými Budějovicemi (zdroj: ČT24)

Ohořelé kusy stíhaček

„Když jsme tam přijeli, viděli jsme ohořelé kusy stíhaček, hořící panelák a auta na parkovišti. Jen mě překvapilo, že nikde nejsou lidské kostičky,“ uvedl Mraček. Piloti se stačili před pádem katapultovat a padající stroj nikoho nezasáhl. „Bylo to neskutečné. Plameny z paneláku byly vidět už z dálky. Přijeli jsme na místo, začali hasit a povolávat posily. Bylo neskutečné štěstí, že se nikomu nic nestalo,“ řekl Vrkoč.

Dodal, že během své služby u hasičů, která trvala 33 let, zažil hodně, například tragickou havárii autobusu u Nažidel, na jejíž následky zemřelo 20 lidí. Pamatuje i rozsáhlé požáry v různých firmách. Ale asi nikdy se u zásahu nesetkal s takovou porcí štěstí. „Mohla to být opravdová tragédie, ale shodou různých okolností se tak zaplaťpánbůh nestalo. Na takovou situaci se hodí říct známá věta, že v Českých Budějovicích by chtěl žít každý,“ uvedl Vrkoč. Pád letadel způsobil lidem majetkovou škodu přibližně 25 milionů korun.