Obměna na Zlínsku pomohla bezprizorným senátorům. Založili nový klub, předsedou je Láska

Se zvolením nového senátora ze Zlínska vznikl v horní parlamentní komoře nový klub, do kterého vstoupilo pět dosud nezařazených senátorů včetně čerstvého člena Tomáše Goláně (nestr. za SEN 21). Frakce s názvem Klub pro liberální demokracii – Senátor 21 není nástupcem Klubu nezávislých senátorů, který zanikl s rezignací Goláňova předchůdce Františka Čuby (SPO). Předsedou nového klubu je Václav Láska. Podobně jako další tři členové působil v Senátu několik let bez klubového zázemí.

S rezignací Františka Čuby (SPO) poklesl počet senátních klubů na pět a zároveň se v horní komoře pohybovalo hned jedenáct „bezprizorných“ senátorů. Nyní je nezařazených sedm, zatímco další čtyři spolu s Čubovým nástupcem Tomášem Goláněm vytvořili Klub pro liberální demokracii.

Vedle Goláně a předsedy klubu Václava Lásky jsou jeho členy Ladislav Kos, Petr Orel a Eliška Wagnerová, tedy senátoři nominovaní buď Stranou zelených, nebo Zelenými spolu s KDU-ČSL, přičemž nevstoupili do lidoveckého klubu. V minulosti byli Wagnerová s Láskou a dalšími třemi senátory členy klubu Zelení – nezávislí, který však existoval pouze tři týdny. Potom z něj vystoupil Libor Michálek, počet členů klesl pod přípustné minimum (pět) a klub zanikl.

Členství v klubu není pro senátory nutností, je však v některých ohledech výhodou. „Má právo na tajemnici, kterou může platit, na kanceláře, kde se klub setkává, a jednotliví senátoři mají nárok na svoji kancelář nebo místo v kanceláři,“ shrnul výhody místopředseda Senátu Jiří Šesták (HOPB, člen klubu STAN).

Bez klubu jsou v současnosti bývalí členové frakce, která zanikla s rezignací Františka Čuby – tedy Jan Veleba (SPO), Jaroslav Doubrava (S.cz), Jiří Cienciala (nestr., kandidoval za uskupení OSN) a Václav Homolka (KSČM), dále Alena Dernerová (nestr. za SN-SD), Libor Michálek (zvolen za Piráty, Zelené a KDU-ČSL) a Ivo Valenta (nestr. za SsČR).

Vydáno pod