Odborníci do škol, navrhuje ministerstvo. Bez pedagogického základu by mohli učit na odborných školách

Události: Přijdou experti do škol? Plánuje to novela zákona (zdroj: ČT24)

Experti z praxe by mohli i bez pedagogického vzdělání učit na středních odborných školách. Novelu zákona připravilo ministerstvo školství kvůli nedostatku učitelů. Ředitelé škol i inspekce by ale šli ještě dál: lidé s vysokoškolským vzděláním by měli mít možnost učit na všech typech škol, nejen na těch odborných.

Víc odborníků z praxe, včetně těch mladších, má do středních škol nalákat novela zákona, která umožní absolventům magisterských oborů vysokých škol učit na středních školách.

„Jedná se pouze o odborné předměty, tedy ne o český jazyk nebo matematiku. Lidé z praxe by mohli vyučovat po dobu čtyř let, než by si doplnili pedagogické minimum,“ navrhuje náměstek ministra školství Václav Pícl.

Podle školní inspekce je ale novela zákona o pedagogických pracovnících příliš úzká a měla by pustit lidi z praxe nejenom do středních odborných škol. Učitelé totiž ze škol spíš odcházejí, než přicházejí a zajistit výuku je pro ředitele čím dál těžší.

„Do toho se tváříme tak, že jaderný fyzik není kvalifikovaný a dostatečně způsobilý k tomu, aby vyučoval fyziku na druhém stupni základní školy,“ upozorňuje náměstek z České školní inspekce Ondřej Andrys.

Odbory: Experti jen na odborné školy

S tím ale nesouhlasí školské odbory, ačkoliv samotnou novelu vítají. „I v jiných profesích, ať už jsou to lékařské a další, nikdo neuvažuje, že by léčil někdo, kdo nemá odpovídající kvalifikaci,“ tvrdí předseda školských odborů František Dobšík.

Učitele z praxe by uvítala například Střední škola letecké techniky. Dva experty už zaměstnává, a to právě na výuku odborných předmětů.