Janoušek nechce do vězení. Stěžuje si, že mu zamítli prominutí zbytku trestu

Roman Janoušek podal stížnost proti zamítnutí své žádosti o prominutí zbytku trestu. České televizi to sdělila mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Soud tento týden nevyhověl žádosti lobbisty o upuštění od zbytku trestu, protože podle soudu stále existuje možnost, že by odsouzený mohl pokračovat ve výkonu trestu odnětí svobody. O stížnosti proti zamítnutí bude rozhodovat Vrchní soud v Praze.

Pražský městský soud konstatoval, že přestože se v případě odsouzeného jedná o nevyléčitelnou životu nebezpečnou nemoc, nejde „s dostatečnou mírou spolehlivosti předvídat vývoj zdravotního stavu odsouzeného“. Podle soudu tak stále existuje možnost, že by lobbista mohl pokračovat ve výkonu trestu odnětí svobody, i když za výrazně ztížených podmínek.

Soud vzal také v úvahu, že si Janoušek odpykal pouze menší část uloženého trestu. Dále přihlédl i k dalším skutečnostem, jako je výjimečnost institutu upuštění od výkonu trestu, charakteru trestné činnosti a požadavku na obezřetný přístup, kdy státu fakticky zaniká možnost do budoucna trest vynutit.

„Soud neshledal natolik výjimečné a závažné skutečnosti, které by upuštění od zbytku výkonu trestu odnětí svobody umožňovaly,“ napsala v prohlášení k případu mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Opilý lobbista v roce 2012 úmyslně srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Za to si měl odpykat 4,5 roku vězení.

Trest nastoupil 18. listopadu 2014. V brněnské věznici zůstal do 9. března 2016, poté byl dočasně propuštěn na svobodu. Trest mu byl přerušen na rok a tři čtvrtě, a to ze zdravotních důvodů. Lobbista si totiž už dříve opakovaně stěžoval na zdravotní komplikace po operacích hlavy.

Brněnský krajský soud pak loni v listopadu zamítl další Janouškovu žádost o přerušení trestu. Zároveň ale uvedl, že zdravotní prognóza nepředpokládá zlepšení a Janoušek by měl situaci řešit žádostí o upuštění od zbytku trestu. Lobbistův advokát ji podal a Janoušek se v určeném termínu do věznice nevrátil.

Vedle toho Janoušek podal i žádost o odložení výkonu trestu, dokud nebude v jeho věci rozhodnuto. Žádost řešil Krajský soud v Brně a ten s ohledem na zdravotní stav lobbisty letos v květnu rozhodl o dvouletém odkladu jeho návratu do vězení.

Pražský rodák Roman Janoušek v mládí sice pracoval jako číšník, v 90. letech ale vystudoval práva na Univerzitě Karlově a v roce 2003 získal titul JUDr.

Současně se studiem podnikal v realitách a také vyhrál výběrové řízení na provozování kina Blaník v Praze na Václavském náměstí, kde se mimo jiné pořádaly protidrogové přednášky. Na nich se Janoušek seznámil s pozdějším pražským primátorem Pavlem Bémem, který byl známým odborníkem na drogovou problematiku.

Janoušek sám sebe v tisku charakterizoval jako „politického podnikatele“. Často se o něm ale psalo spíše jako o tzv. kmotrovi s úzkými vztahy zejména s pražskými občanskými demokraty. Deník Mladá fronta DNES zveřejnil v roce 2012 odposlechy, které tehdy byly pět let staré a podle deníku z nich vyplývalo, že měl Janoušek velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu.

Janoušek byl také jedním z účastníků výletu na golf do Dubaje z počátku roku 2011, kam cestoval spolu s tehdejším ředitelem ČEZu Martinem Romanem, významným poslancem za ODS Pavlem Suchánkem, generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou, ředitelem pražského dopravního podniku Martinem Dvořákem a ředitelem plzeňské Škody Transportation Tomášem Krskem. Blízko měl i k bývalému vysoce postavenému státnímu zástupci Liboru Grygárkovi, který je od roku 2013 obviněn ze zneužití pravomoci kvůli kauze, ve které se podle současných žalobců pokusil uchránit Janouška od stíhání.

V březnu 2012 Janoušek narazil svým vozem na křižovatce v Praze do auta jedenapadesátileté ženy. Od nehody ujel, ale když krátce poté zastavil na červenou, řidička jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel a ženu srazil. Za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky dostal pravomocný trest 4,5 roku. Do vězení nastoupil v listopadu 2014, zůstal v něm do března 2016. Poté měl trest opakovaně přerušen ze zdravotních důvodů, žádost o prominutí zbytku trestu ale soud zamítl.

Roman Janoušek u soudu
Zdroj: ČTK