Soud zamítl žalobu odvolané ministerské náměstkyně. Služební zákon ji neochránil

Do funkce náměstkyně ministra zdravotnictví se nevrátí Lenka Taie Kolaříková odvolaná Miloslavem Ludvíkem (ČSSD) po jeho příchodu do čela úřadu. Žalobu bývalé náměstkyně zamítl Městský soud v Praze. Šlo o první spor takto vysoce postavené úřednice se státem. Není zatím zřejmé, zda je nadobro u konce, Kolaříková ještě může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Podle Kolaříkové městský soud přímo nepotvrdil, že ministr Ludvík postupoval správně, nýbrž konstatoval, že není kompetentní k tomu, aby věc řešil. Zdůvodnil to tím, že o systemizaci míst, při které zanikl post Kolaříkové, rozhodla vláda, která však nebyla správním orgánem. „Soud také konstatoval, že k chování pana Ludvíka lze mít výhrady,“ vyrozuměla Kolaříková z rozsudku. Sám soud svůj verdikt nekomentoval.

Lenka Taie Kolaříková se stala náměstkyní ministra zdravotnictví pro majetkové a mezinárodní věci za ministra Svatopluka Němečka (ČSSD). Když ale Němečka v rámci rekonstrukce svého kabinetu nahradil tehdejší premiér Miloslavem Ludvíkem, dostala vzápětí výpověď. Spolu s ní skončila i náměstkyně pro strategie Lenka Ptáčková Melicharová.

Podle hlavy českého úřednictva bylo rušení míst v pořádku

Obě jejich místa byla zrušena pro nadbytečnost v rámci systemizace míst. To služební zákon umožňuje – stanoví, že náměstek ministra vnitra pro státní službu sekčního náměstka odvolá, „pokud došlo ke zrušení služebního místa představeného“. Podle ministerstva zdravotnictví i náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého tedy bylo odvolání v pořádku.

I když to služební zákon, který se na náměstkyně vztahoval, v mnoha případech umožňuje – a zrušení míst náměstkyň pro zdravotnictví bylo v pořádku i podle náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého –, domnívala se Kolaříková, že na její post se systemizace vztahovat neměla. Obrátila se proto na soud.

Postránecký nicméně ministerstvo po odvolání Kolaříkové kritizoval, když vyšlo najevo, že jí ministerstvo po zrušení původní funkce nenabídlo odpovídající náhradní post, nakonec se stala řadovou referentkou. I proto se exnáměstkyně se státem soudí, o její druhé žalobě soud ještě nerozhodl.

Případ Lenky Taie Kolaříkové byl prvním sporem státu a odvolané náměstkyně, která měla být „krytá“ služebním zákonem. Soudy se ale zřejmě budou muset zabývat i dalšími podobnými žalobami. Jejich podání slibovali někteří náměstci odvolaní z funkce po loňských podzimních volbách – exnáměstek na ministerstvu financí Ondřej Závodský, Jiří Jirsa z resortu zemědělství nebo Petr Hejduk, který dříve náměstkoval na ministerstvu práce a sociálních věcí.