Ministerstvo se nepostaralo o odvolanou náměstkyni, vyčítá mu superúředník

UDÁLOSTI: Ministerstvo nenabídlo odvolané náměstkyni jiné místo, kritizuje šéfúředník (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví se musí postarat o svoji bývalou náměstkyni Lenku Tai Kolaříkovou. Ve funkci skončila poté, co ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) prosadil ve vládě zrušení jejího služebního místa. Podle náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého nenaplnilo ministerstvo svoji povinnost nabídnout odvolané náměstkyni náhradní post, což má napravit. Navíc jí musí doplatit zhruba 90 tisíc jako plat za poslední měsíce.

O odvolání Lenky Tai Kolaříkové a také další náměstkyně Lenky Ptáčkové Melicharové se začal Miloslav Ludvík snažit krátce poté, co se loni v prosinci stal ministrem zdravotnictví. I přes pochybnosti koaličních stran, zda postupuje v souladu se služebním zákonem, prosadil Ludvík ve vládě zrušení obou jejich služebních míst.

To je skutečně jeden ze způsobů, jak mohou náměstci pro řízení sekcí o své funkce přijít. Na rozdíl od minulosti nerozhoduje o osudu těchto náměstků ministr podle své libovůle. Jmenuje je náměstek pro státní službu na základě výběrového řízení a ten je také odvolává, pokud jsou k tomu splněny podmínky. Služební zákon stanoví, že je to možné mimo jiné, „pokud došlo ke zrušení služebního místa představeného“.

Státní tajemník na ministerstvu zdravotnictví proto odvolal i dvě sekční náměstkyně ministra zdravotnictví a jeho rozhodnutí potvrdil i „superúředník“ Josef Postránecký, na kterého se pak Lenka Tai Kolaříková obrátila. Podle služebního zákona má ale státní zaměstnanec odvolaný ze služebního místa představeného (mj. náměstka) nárok na jiné služební místo.

Tai Kolaříková tvrdila, že i když místa, kterým „odpovídala s kvalifikací, zkušeností, vzdděláním“, byla ve státní správě volná – byť na jiných resortech – nabídnuta jí nebyla. V tom s ní Josef Postránecký souhlasí. Ministerstvo podle něj musí najít pozici, kam odvolanou náměstkyni přeřadí. „Musí podle příslušných kritérií posoudit, zda je volné jiné vhodné místo, kam by mohla být přeřazena, a pokud nebude k dispozici, tak s ní musí projednat přeřazení na jiné pracovní místo,“ shrnul. Teprve když žádné volné místo nebude, může být Tai Kolaříková zařazena mimo výkon služby.

Zákon navíc přiznává odvolanému představenému doplatek do výše původního platu, a to až na dvanáct měsíců. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánky Čechové ještě bývalá náměstkyně nedostala peníze, které jí náleží za dobu, kdy byla postavena mimo službu. „Náleží jí doplatit 20 procent z platu, který dostávala. U ní to činí zhruba 90 tisíc,“ přiznala. 

Podle Josefa Postráneckého je to poprvé, co přišel o své místo náměstek či náměstkyně pro řízení sekce jmenovaný podle služebního zákona. Jak postup odvolání, tak i další dění tak podle něj může být precedentem pro budoucí podobné případy.