Lidé loni odkázali neziskovkám téměř 58 milionů korun. Asi polovinu tvoří jediná závěť

Hotovost, akcie nebo zlaté mince v hodnotě téměř 58 milionů korun dostaly loni ze závětí neziskové organizace z koalice Za snadné dárcovství. To je víc než dvojnásobek oproti roku 2016. Za nárůst může téměř výhradně jediná závěť pro organizaci SOS dětské vesničky. Podíl prostředků na charitu získaných z dědictví je v Česku oproti zahraničí malý.

Koalice neziskovek dostala loni ze závětí celkem 57,8 milionu korun, a to nejen v penězích. V předcházejícím roce to přitom bylo jen 23,9 milionu. Meziroční nárůst vznikl hlavně díky závěti pro sdružení SOS dětské vesničky, ve které manželé Voráčkovi odkázali ve prospěch SOS dětských vesniček 26 milionů korun.

Většinu hodnoty závěti tvoří zlaté medaile v hodnotě 16 milionů a akcie za pět milionů korun. Ty si SOS dětské vesničky chtějí nechat jako dlouhodobou rezervu pro případ výpadku financování. Například letos sdružení s ročními výdaji kolem 60 milionů chybí kvůli ukončení spolupráce s generálním partnerem devět milionů korun.

Zbývajících pět milionů ze závěti Voráčkových v hotovosti chce sdružení investovat do přípravy pěstounů pro děti z dětských domovů, kterým je 10 až 12 let. „Pět milionů korun použijeme na nový program pěstounské péče, který se specializuje na výchovu pěstounů pro starší děti,“ řekla za SOS dětské vesničky Jana Šagátová.

Manželé Voráčkovi podle Šagátové sepsali závěť ve prospěch SOS dětských vesniček už v roce 1991. Tehdy se této organizaci vracel majetek zabavený roku 1974 a obnovovala se její činnost. „Svou podporu naší organizaci tehdy vyjádřili také manželé Havlovi. Voráčkovi se zřejmě inspirovali těmito událostmi,“ doplnila Šagátová.

Nejvíc závětí získává dlouhodobě Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové. Ročně to je v průměru pět až sedm případů, i když loni to byly pouze tři závěti. Podle ředitelky výboru Moniky Granja se lidé rozhodli organizaci obdarovat, protože věří odkazu Olgy Havlové.

V Česku hraje dar ze závěti v příjmech neziskovek stále malou roli. Podle odhadu Jana Gregora z Koalice za snadné dárcovství myslí na dobročinné účely jen přibližně dvě procenta závětí. V západních zemích je toto číslo podstatně větší. Například ve Velké Británii je to až 13 %, a v některých oblastech dokonce více.

Koalice Za snadné dárcovstí sdružuje 35 neziskových organizací působících v Česku. Jejími členy jsou například i Amnesty International, Greenpeace nebo Post Bellum.