Stíhání Martina Konvičky za „muslimy v masokostní moučce“ skončilo. Zastavil ho žalobce

Státní zástupce zastavil trestní stíhání bývalého předsedy Bloku proti islámu Martina Konvičky. České televizi to bez dalších podrobností sdělil Ivo Dvořák z Okresního státního zastupitelství v Českých Budějovicích. Konvičku policie vyšetřovala kvůli jeho výrokům proti muslimům, které zveřejňoval na sociální síti Facebook.

V jednom z výroků například stálo: „Pokud vstoupíme do politiky, vyhrajeme volby, vás muslimové nameleme do masokostní moučky.“ nebo „Koncentráky pro muslimy naštěstí budou, ne bohužel. Řekli si o to sami.“ 

Případ se dostal až k soudu, a to už před dvěma lety. Státní zástupce tehdy podal na Konvičku obžalobu. Podle něj se totiž předseda dnes už neexistujícího Bloku proti islámu dopustil svými výroky publikovanými na Facebooku trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Jenže českobudějovický soud věc vrátil státnímu zástupci k došetření. Žalobce se proti tomu bránil stížností, krajský soud mu ji ale zamítl. Případ se tak vrátil zpět policii. Podle zjištění České televize ale státní zástupce rozhodl, že věc k soudu nepůjde a trestní stíhání zastavil.

Martin Konvička v současné době působí jako docent na Přírodovědecké fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V roce 2016 neúspěšně kandidoval do Senátu, a to za hnutí s názvem Alternativa pro Českou republiku 2017. Ve stejném roce nahradila Blok proti islámu Iniciativa Martina Konvičky.

Vydáno pod