Stovky seniorů poměří síly ve sportovních hrách. Vyzkouší si golf nebo fotbal v chůzi

Nordic walking, střelba nebo třeba fotbal – to jsou jen některé disciplíny letošních Sportovních her seniorů. Hry začnou ve druhé polovině května v Plzni a Olomouci a postupně proběhnou i v ostatních regionech. Cílem akce je povzbudit seniory, aby se udržovali v dobré kondici. Se zdravotními omezeními se totiž Češi musejí potýkat dříve než občané mnoha západních zemí Evropské unie.

Nejmladším účastníkům her bude okolo šedesáti let, nejstarším i přes osmdesát. Zatímco v Praze je oblíbený například závod s chodeckými holemi, v Plzni senioři hrají golf nebo soupeří v běhu.

„Sama jsem vždycky spoléhala na rychlost,“ uvádí bezmála dvaasedmdesátiletá Marieta Chloubová, která je kapitánkou jednoho ze soutěžících družstev. „Loni jsme měli střelbu vzduchovkou. Ta letos odpadla, tak nás to mrzelo, protože my z klubu turistů jsme stříleli celkem dobře,“ popisuje. Sportovních her se začala účastnit ještě před odchodem do důchodu.

Sportovat přicházejí i senioři, kterým je více než 80 let. „Těch osmdesátníků a starších je samozřejmě méně, asi desetina. Ale pokud je někdo zdatný i v tomhle věku, tak je zase velkou inspirací pro ostatní. Kolikrát padá brada i nám ve středním věku,“ líčí předseda organizace Buď Fit Seniore David Huf. 

Sportovních her se častěji účastní ženy

Podle jeho zkušeností se Sportovních her častěji účastní ženy. Částečně proto, že se více dožívají vysokého věku. „Muži dávají přednost spíš individuálním aktivitám. Ale letos je na ně cílená novinka – fotbal v chůzi. Doufáme, že by je mohla přilákat,“ dodává Huf.

Sportovní hry seniorů
Zdroj: Michal Krumphanzl/ČTK

Mezi účastníky her dále převažují lidé, kteří se pohybu věnovali v mladším věku. Organizátoři ale potvrzují, že každý rok přicházejí i senioři, kteří dříve vůbec nesportovali. Podle doktora Jaroslava Nováka z Ústavu tělovýchovného lékařství Univerzity Karlovy má sport smysl i pro ně.

„Dokonce lidé, kteří nikdy nic nedělali a trénink si ztěžují třeba po týdnu, můžou díky pohybu prodloužit svůj aktivní život i o deset let,“ tvrdí Novák.

Právě v délce života bez závažných omezení Česká republika podle Eurostatu zatím zaostává za některými evropskými zeměmi, jako je Malta, Švédsko nebo Německo. Běžný Čech si života ve zdraví užívá zhruba do 63 let.

Nad 65 let pohyb alespoň půl hodiny denně

„Průměrný věk dožití se prodlužuje, ale neprodlužuje se věk aktivního života,“ upozorňuje Novák. „Člověk nad 65 let by se měl pohybové aktivitě věnovat alespoň půl hodiny denně pět dní v týdnu. Aktivita by měla mít i dostatečnou intenzitu, jakou má třeba rychlá chůze nebo jízda na kole,“ dodává.

První krajská kola Sportovních her seniorů proběhnou v Plzni, Olomouci nebo v Litvínově a plánují se na druhou polovinu května. V jiných městech a krajích se soutěže uskuteční v červnu nebo v pozdějších měsících. Organizátoři očekávají, že se do her letos zapojí stovky seniorů.

Například v Olomouckém kraji se už nyní počítá s více účastníky než v loňském roce. „Je to jasně větší zájem. Přihlásilo se nám už 33 pětičlenných družstev a ještě nám volají družstva, která se chtějí registrovat přímo na místě,“ říká předsedkyně Rady seniorů ČR v Olomouckém kraji Milena Hesová. Kromě Rady seniorů se na přípravě her podílí třeba Česká asociace Sport pro všechny a další skupiny a spolky.

  • 15. 5. Plzeň 
    17. 5. Olomouc 
    24. 5. Litvínov 
    30. 5. Praha 
    5. 6. České Budějovice
    6. 6. Plzeň 
    6. 6. Benešov u Prahy
    7. 6. Borohrádek (u Hradce Králové) 
    8. 6. Cheb 
    9. 6. Třebíč