Koaliční vyjednávání by se měla znovu posunout. V pondělí se sejdou Babiš s Hamáčkem a Filipem

V pondělí se sejdou Babiš s Hamáčkem a Filipem (zdroj: ČT24)

V pondělí budou o koaliční spolupráci debatovat šéfové hnutí ANO a ČSSD Andrej Babiš a Jan Hamáček. Jednat by měli zejména o koaliční smlouvě, kde ještě zůstávají sporné body. Zejména několik pojistek, které chtějí sociální demokraté prosadit. K pondělní schůzce se připojí také předseda KSČM Vojtěch Filip, právě s tolerancí komunistů totiž počítá Babišova vláda při hlasování o důvěře ve sněmovně.

Jan Hamáček nedávno uvedl, že pokud v pondělí nenastane nějaký zásadní problém, mohlo by vedení ČSSD v pátek vyhlásit vnitrostranické referendum. Členové by v něm s konečnou platností rozhodli, zda má sociální demokracie do koalice s hnutím ANO vstoupit, nebo ne.

Ještě před hlasováním v místních organizacích by také měli straníci dostat potřebné informace. „Měli by znát každý bod a každou stránku koaliční smlouvy, aby se mohli kvalifikovaně rozhodnout,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. 

Samotné hlasování se má konat v druhé půlce května a zřejmě nebude elektronické. Jeho výsledky by tak měly být známé nejpozději na začátku června. Stále by tak měl být dodržen požadavek prezidenta Miloše Zemana, aby vláda s důvěrou vznikla do začátku prázdnin.

  • ministerstvo vnitra – Lubomír Metnar
  • ministerstvo práce a sociálních věcí – Jaroslava Němcová
  • ministerstvo zemědělství – Jiří Milek
  • ministerstvo zahraničí – Martin Stropnický
  • ministerstvo kultury – Ilja Šmíd

Minulý týden vyjednávači ANO a ČSSD dokončovali práce na programovém prohlášení, v něm by podle vyjádření politiků zásadní problém být neměl. „Už finalizují text, který ještě jednou prokontrolujeme a prodiskutujeme s našimi experty, abychom měli jistoty, že tam všechny kompromisy nebo dohody jsou. Tam si myslím, že problém není, větší problém je koaliční smlouva,“ uvedl v pátek Jan Hamáček.

Program chystané koalice ANO a ČSSD
Zdroj: ČT24/Otázky Václava Moravce

Sociální demokraté totiž chtějí do koaliční smlouvy prosadit například ustanovení, podle kterého by po demisi všech ministrů za ČSSD musel skončit i premiér. Opustit kabinet by pak měl i prvoinstančně odsouzený člen vlády. Premiér v demisi Andrej Babiš je totiž stíhán v kauze Čapí hnízdo. Hnutí ANO ale s těmito podmínkami nesouhlasí.

Neshoda trvá i na dalším požadavku ČSSD, aby se hnutí ANO odstřihlo od SPD Tomia Okamury, se kterým v dolní komoře po volbách vytvořilo hlasovací koalici. Podle představ sociálních demokratů by se tak měly převolit posty ve vedení sněmovny či výborů, které obsadili zástupci SPD.

 K jednání předsedů hnutí ANO a ČSSD se v pondělí připojí také šéf KSČM Vojtěch Filip. Ten už byl přítomný při jednání Babiše s Hamáčkem koncem dubna. Tehdy debatovali o možné vládní koalici nejprve šéfové ANO a ČSSD, Filip se k nim následně připojil. Tehdejší schůzku ale nechtěl nikdo z trojice aktérů blíže komentovat.