Konvoj Plzni znovu přivezl svobodu. A znovu za bouřlivého potlesku tisíců lidí

Tisíce lidí přivítaly tradiční Convoy of Liberty v centru Plzně, který už mnoho let patří k nejsledovanějším atrakcím na Slavnostech svobody. Městem projelo přes 220 kusů historické vojenské techniky, potleskem a vlajkami zdravili návštěvníci i americké a belgické veterány, kteří přijeli na čestných místech konvoje v autech vyzdobených šeříky.

„Když přijeli Američani, bylo mi 2,5 roku, mojí sestře bylo 7,5 roku. Můj táta je vozil do rodiny, chodili k nám domů. Máti jim prala košile, oni nám nosili čokoládu, konzervy. Byli tady do listopadu. Do dneška jsem přítel vnuka generála Pattona a do dneška si píšu s vojáky z druhé pěší divize, která do Plzně přijela jako druhá po šestnácté divizi,“ zmínil třeba Zdeněk Jeřábek.

Právě vnuk George Patton Waters na letošní Slavnosti svobody osobně dorazil. Z veteránů do Plzně přijeli Američané George Thompson, James Duncan a Earl Ingram, z Belgie pak Louis Gihoul, Michel Gilain i Hubert Rauw.

Americké veterány v plzeňském Konvoji svobody zachytil iReportér Josef Levý (zdroj: ČT24)

Convoy of Liberty vyrazil v sobotu dopoledne z plzeňské Sukovy ulice a projel asi dvoukilometrovou trasu přes Klatovskou třídu na náměstí Republiky. Konvoj ve vzduchu doprovodily současné vojenské letouny i legendární stíhací letadlo britského královského letectva za druhé světové války Spitfire.

Průjezd Konvoje svobody u plzeňské synagogy očima iReportérky Radky Jarischové (zdroj: ČT24)

Diváci mohou nahlédnout i do života vojáků

Konvoj ale není jedinou atrakcí, po celou dobu trvání oslav si mohou lidé prohlédnout tábor americké pěší 2. divize, který představuje život vojáků v táboře a civilistů v roce 1945. „Snažíme se to maximálně autenticky přiblížit návštěvníkům, aby si zažili, jak před nimi ožívá město v podobě z roku 1945. Tábory fungují vojenským režimem, vojáci mají nějaké služby, starají se o zbraně, o zásobování jídlem i vydávání stravy. Zároveň se musejí věnovat i návštěvníkům,“ přiblížil spoluautor projektu Plzeň 1945 Petr Tolar.

Dobové kempy dávají zažít Plzeňanům atmosféru osvobození (zdroj: ČT24)

Dobové kempy v plzeňském centru vyrostly také v Pobřežní ulici u Pekla a u obchodního centra Plaza. Program vyvrcholí v neděli v 16:00 hlavním vzpomínkovým aktem u památníku Díky, Ameriko!.

Slavnostní odhalení obnoveného památníku Díky, Ameriko! na Americké třídě přitom patřilo k akcím, které ve čtvrtek 3. května plzeňské slavnosti otevíraly. Kvůli prasklinám v žule totiž nechalo město vysoké kamenné bloky před dvěma lety odstranit. Minulý týden se dva více než šestimetrové žulové pylony, každý vážící 22 tun, vrátily na místo, když město obnovilo pomník ve zcela původní podobě. Žulu, co nejpodobnější té původní, nechala radnice dovézt až z Francie.