Na maturanty čekala zkouška z obávané matematiky nebo cizího jazyka. Vyzkoušejte si, jak byste uspěli

Na středních školách ve středu pokračovaly státní maturity: na studenty čekal didaktický test z matematiky, nebo písemné práce z angličtiny či ruštiny. Ve čtvrtek pak čeká maturanty didaktický test z češtiny, který je pro všechny povinný. Jarní termín maturit začal už v dubnu, kdy psali studenti povinné slohy.

Podle údajů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), které státní maturity organizuje, by k němu mělo přijít celkem 69 318 středoškoláků, což je zhruba o 500 méně než loni.

Oblíbenost němčiny se dál propadá

Kromě češtiny si středoškoláci u státní maturity musí vybrat ještě druhý předmět. Volit mohou mezi matematikou a cizím jazykem, kterému dávají přednost více než tři čtvrtiny středoškoláků. Mezi cizími jazyky pak jasně dominuje angličtina, kterou si jich vybralo 49 882. Je to o tři procenta víc než v minulém roce. Zájem o druhou němčinu nadále klesá, letos z ní bude maturovat 1813 žáků.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Zmenšil se také počet studentů, kteří se rozhodli pro matematiku, na níž každoročně ztroskotá nejvíce studentů. Od roku 2021 má být přitom povinná na gymnáziích a o rok později na většině ostatních maturitních oborů. Letos ji zvolilo 23,4 procenta z nich, tedy o 2,3 procenta méně než loni. Před třemi lety z ní maturovalo zhruba 30 procent středoškoláků.

Společná část maturity končí za týden

Po didaktickém testu z češtiny budou maturanti ještě ve čtvrtek psát písemky z francouzštiny, němčiny a španělštiny a didaktický test z ruštiny. V pátek budou na programu didaktické testy z ostatních cizích jazyků. Společná část maturit skončí ve středu 9. května nepovinným testem z Matematiky+, který je obtížnější verzí zkoušky a k níž přihlížejí některé vysoké školy. Letos ji bude dělat 2369 studentů, proti loňsku jich dvě stovky přibyly.

  • Zkuste si didaktický test z češtiny a matematiky:

Výsledky testu najdete zde.

Postupy a řešení úloh najdete zde