Výbor ANO podpořil další jednání s ČSSD. Koaliční smlouva by mohla být do konce týdne

Republikový výbor ANO podpořil další vyjednávání s ČSSD o vládě. Po schůzce výboru to řekl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Výbor podle něj dostal informaci o podmínkách ČSSD pro koaliční vládu a vzal je pouze na vědomí. Koaliční smlouva by mohla být hotova do konce týdne, uvedl Faltýnek.

„Měli bychom do konce tohoto týdne doladit koaliční smlouvu, kde bychom zohlednili požadavky ČSSD,“ řekl Faltýnek během jednání výboru v televizi Nova. Po jednání sdělil, že „celostátní výbor vzal na vědomí tuto informaci (o podmínkách ČSSD) a vyjádřil podporu dalšímu jednání se sociální demokracií, která by měla vést k dopracování koaliční smlouvy“. 

K podmínkám ČSSD patří, aby Babiš, který je v současnosti trestně stíhán v souvislosti s údajným dotačním podvodem, rezignoval v případě svého odsouzení, nebo aby po demisi ministrů sociální demokracie odstoupil do týdne i zbytek vlády. Sociální demokraté také chtějí, aby byli z důležitých sněmovních funkcí odvoláni představitelé SPD. Představitelé ANO k tomu zatím vstřícní nebyli.

Doladit smlouvu podle něj mají do pátku vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec s místopředsedou ČSSD Jiřím Zimolou. V pátek by se pak měli sejít premiér a předseda ANO Andrej Babiš a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Do pátku chce Brabec se Zimolou dohodnout i programové prohlášení. „Sociální demokracie by nějakou finální fázi chtěla mít do 11. května,“ řekl Brabec. V tento den se má podle Faltýnka sejít poslanecký klub ANO. „Do té doby potřebujeme vyjasnit všechny věci, které se týkají koaliční smlouvy,“ prohlásil Faltýnek. Zatímco koaliční smlouva bude podle Brabce zhruba třístránková, programové prohlášení má mít kolem 50 stran.

Výbor byl podle Faltýnka také seznámen s podmínkami KSČM, která by měla společnou vládu ANO a ČSSD tolerovat. ANO má 78 poslanců, ČSSD má poslanců 15. Jejich menšinovou vládu s 93 poslanci by tedy musela tolerovat KSČM, která má rovněž 15 zákonodárců.

Místopředseda ANO potvrdil, že sociální demokraté by měli vést ministerstva vnitra, zemědělství, práce a sociálních věcí, kultury a také ministerstvo zahraničí, kterému dali přednost před ministerstvem obrany. ČSSD to zdůvodnila tím, že nechce napravovat nedostatky v resortu, který vedl Martin Stropnický (ANO), nynější ministr zahraničí. 

ANO dosud podmínky ČSSD odmítalo

Zatímco na programu budoucí vlády už se strany prý shodly, otázkou zůstavají podmínky ČSSD. Zástupci ANO je totiž dosud odmítali, sociální demokracie je ale označuje za zásadní.

ČSSD chce do koaliční smlouvy prosadit například závazek, aby premiér rezignoval v případě, že bude prvoinstančně odsouzen. Babiš je trestně stíhán v souvislosti s údajným dotačním podvodem při stavbě farmy Čapí hnízdo. Dalším požadavkem je, aby po demisi ministrů za sociální demokracii odstoupil do týdne i zbytek vlády.

Sociální demokraté také chtějí, aby byli z důležitých sněmovních funkcí odvoláni představitelé SPD. Spolupráci s Okamurovým hnutím na celostátní úrovni si totiž ČSSD zapověděla. Důvodem jsou kontroverzní výroky činitelů SPD například k holocaustu či ke spojeneckým závazkům Česka.

Ani to se však zástupcům hnutí ANO nelíbí. „Ustanovili jsme sněmovnu a nevím, proč bychom ji měli znova řešit,“ zopakoval v úterý Andrej Babiš. Místopředseda Brabec řekl, že si nemyslí, že by členové SPD Tomio Okamura, Radim Fiala a Radek Koten vykonávali své funkce špatně. Okamura je místopředsedou sněmovny, Fiala předsedou hospodářského výboru a Koten vede bezpečnostní výbor.

Brabec připustil kompromisy u požadavku na odstoupení zbytku vlády v případě demise ministrů za ČSSD, v koaliční smlouvě to ale podle něj není nutné. „Kdybychom si dali jakoukoli potenciální situaci, která může nastat, do koaliční smlouvy, tak by ta smlouva musela mít sto stránek,“ dodal.

Sociální demokraté také chtějí pojistku, že nebudou přehlasováni spojenectvím ANO, SPD a KSČM, které ve sněmovně často během hlasování funguje. Podle Faltýnka by ale pak ANO naopak mohlo chtít záruky od sociálních demokratů, že ani oni nebudou hlasovat s jinými stranami.

  • středa 2. květnaposlední jednání expertních týmů ANO a ČSSD o programových prioritách
  • pátek 4. května – předsedové ANO, ČSSD a KSČM mají potvrdit programové prohlášení
  • do pátku 11. květnadokončení textu koaliční smlouvy, vedení ČSSD následně rozhodne o termínu vnitrostranického referenda
  • květen/červen – všichni členové ČSSD mají hlasovat ve vnitrostranickém referendu o účasti ve vládě, pravděpodobný premiér Andrej Babiš oznámí jména nových ministrů
  • do konce června – termín, do kdy by podle prezidenta Miloše Zemana měla vzniknout vláda s důvěrou