CVVM: Podpora ANO mírně klesla, polepšili si ODS a lidovci

Hnutí ANO má podle dubnového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) stále největší podporu. V porovnání s únorovými a březnovými výsledky se ale jeho zisk snížil pod třicetiprocentní hranici. Od března si naopak mírně polepšily ODS a hlavně KDU-ČSL. TOP 09 a STAN by získaly méně než pět procent hlasů a do sněmovny by se tak nedostaly.

ANO by podle volebního modelu nyní získalo 29 procent hlasů, což je o půldruhého procentního bodu méně než v březnu. Druhá ODS by měla 13,5 procenta hlasů, meziměsíčně o jeden procentní bod více.

Piráti by stejně jako v březnu dostali 12,5 procenta hlasů, ČSSD o jeden procentní bod méně. KSČM by měla deset procent, o jeden procentní bod si tak pohoršila. O jedno procento si naopak polepšila SPD, která nyní získala 7,5 procenta. Lidovci se 6,5 procenta si v porovnání s březnem polepšili dokonce o dva procentní body.

Volební model podle agentury CVVM - duben 2018
Zdroj: CVVM

TOP 09 by stejně jako v březnu skončila těsně pod limitem pro vstup do sněmovny. V průzkumu měla jen 4,5 procenta hlasů. Starostové dostali tři procenta a oproti minulému měsíci si tak o půldruhého procentního bodu ještě pohoršili. 

Z ostatních stran na tom byli s jednoprocentní podporou nejlépe Zelení. „Všechny tyto změny se ovšem pohybují na hraně statistické významnosti a nelze jim přikládat výraznější věcnou důležitost,“ uvedlo k ziskům a ztrátám CVVM.

K volbám by podle průzkumu nyní přišlo 58 procent dotázaných, což je o šest procentních bodů méně než v březnu či únoru. V loňských říjnových sněmovních volbách byla účast 60,8 procenta.

Průzkum probíhal od 7. do 19. dubna a zúčastnilo se ho 1068 respondentů.