Poslanci kývli na rekordní růst penzí i konec zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu

Sněmovna v prvním čtení podpořila komunistický návrh na zrušení zákazu dodávek pro íránskou jadernou elektrárnu v Búšehru. Zelenou dostalo i rekordní zvýšení penzí: vláda chce mimo jiné lidem starším 85 let zvýšit důchody o tisícovku měsíčně. Poslanci schválili i související zákon, který by vládě umožnil převést peníze na důchody z privatizačních fondů.

Zákaz dodávek pro české firmy do íránské jaderné elektrárny platí už 18 let. Komunisté poprvé navrhli jeho zrušení v roce 2009 a předložili ho i v minulém volebním období. Se stejným návrhem přišla i bývalá koaliční vláda, sněmovna ho ale neschválila. Tentokrát už ale sněmovna záměr v prvním čtení podpořila. 

Předloha odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a který vedle poslanců ODS podpořily i další strany: ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN a připojilo se k nim i pět poslanců ANO a čtyři poslanci Pirátů. Teď se má předlohou zabývat šest sněmovních výborů.

Pravice komunistickou předlohu kritizovala a poukazovala hlavně na bezpečnostní aspekty, komunisté naopak argumentovali tím, že zákon je překonaný a poškozuje zájmy českých firem. „Ten zákon je zcela zbytečnou pro ČR poškozující regulací, která nemá místo v českém zákonodárství,“ uvedl již dříve předseda KSČM Vojtěch Filip. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik pak dodal, že české firmy přišly o zakázky a elektrárnu dostavěly jiné firmy.

Zákaz platí už od roku 2000

Zákon reagoval na záměr jihočeské firmy ZVVZ Milevsko dodat do elektrárny vzduchotechniku. Plánovaný obchod tenkrát kritizovaly Británie a Spojené státy, které měly podezření, že Írán zneužívá civilní programy ke krytí vojenských nukleárních projektů.

K aktuálně projednávanému zákonu přijala Babišova vláda v demisi neutrální stanovisko. Před zrušením zákona ale varovala ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (ANO), poukazovala mimo jiné na obavy Izraele:

V této souvislosti uvedl ve sněmovně předseda skupiny přátel ČR - Izrael poslanec Miloslav Janulík (ANO), že o návrhu hovořil tento týden s izraelským velvyslancem v Praze Danielem Meronem. Meronovo stanovisko podle něj bylo velmi negativní a Izrael má ke zrušení zákazu zásadní výhrady.

Podle Šlechtové navíc není vyloučeno, že dohoda z roku 2015 o omezení íránského jaderného programu pozbude platnosti a Írán nebude vázán ani v ní přijatými závazky. „Existenci uvedeného zákona považuji nadále za opodstatněnou,“ uvedla ministryně. 

Rekordní zvýšení důchodů v příštím roce: vláda chce vzít peníze z privatizačních účtů

Poslanci se také pustili do dalšího projednávání vládní důchodové novely. Ta zvyšuje pevnou část důchodů na 10 procent a lidem starším 85 let o tisíc korun každý měsíc. Ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová (ANO) uvedla, že průměrný důchod včetně pravidelné valorizace by se měl v roce 2019 zvýšit o 918 korun měsíčně. Novela jde nyní do výborů, které budou mít na její projednání zkrácený čas – měsíc místo obvyklých dvou.

Navzdory všeobecné podpoře měli někteří poslanci k návrhu výhrady. „Nejde o žádnou reformu, ale jen o dílčí zásah do penzijního systému,“ poukázal zpravodaj Jan Bauer (ODS). Mikuláš Ferjenčík (Piráti) potom varoval, že se důchodový systém vrátí opět do minusu.

„Podporujeme přidání seniorům nad pětaosmdesát let. Dochází ale také ke zvýšení procentuální výměry, která je zohledněna pro všechny stejně, a tím se krátí o jedno procento zásluhová část,“ doplnila Markéta Pekarová-Adamová z TOP O09. „Jsme zastánci teze, že i penze by měly být zásluhové, a že zvyšovaná solidární složka je už nyní dostatečně vysoká.“

„Jsme široce rozkročenou středovou stranou a senioři vždy byli naši prioritou. Berme to tak, že pokud roste ekonomika a zvyšuje se průměrná mzda, nevím, proč by na to měli doplácet senioři. V době růstu si zaslouží podporu,“ namítla zástupkyně hnutí ANO Radka Maxová.

S financováním důchodů souvisí další novela, která má vládě umožnit vzít peníze na penze z privatizačních účtů. Ministryně Němcová s odkazem na vyjádření premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) řekla, že na privatizačním účtě je 21 miliard korun, které lze pro tento účel využít. Proto se připravila novela pro Fond národního majetku, kterou sněmovna ve čtvrtek poslala do dalšího čtení. Státní pokladnu by mělo navýšení důchodů přijít zhruba na 14,5 miliardy korun.

Sněmovna měla ve čtvrtek dopoledne čas na problematiku Búšehru a důchodů i proto, že odpadly písemné interpelace na ministry. Nikdo z poslanců nepředložil žádný nový dotaz. Odpolední jednání dolní komory vyplní interpelace ústní, nejdřív na premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO), pak i na členy vlády.

Maxová (ANO): Jsme středovou stranou, důchodci naší prioritou (zdroj: ČT24)