Bělobrádek: Vláda bez extremistů a obviněných lidí je možná, variant je celá řada

Pavel Bělobrádek hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek by si přál vznik vlády s důvěrou, která se neopírá o hlasy KSČM a SPD a v níž nesedí trestně stíhaní lidé. Uvedl to v pořadu Interview ČT24. Toto přání tlumočil na středeční schůzce i Miloši Zemanovi s tím, že variant je celá řada. Prezident má ale podle Bělobrádka jiné preference.

„My jsme si navzájem sdělili svoje stanoviska. Ta se příliš nepřekrývají,“ řekl Bělobrádek ke schůzce na Hradě. „Prezident jasně řekl, že on preferuje menšinovou vládu ANO, která bude za podpory komunistů, ať už s ČSSD, nebo za tolerance SPD,“ dodal.

To podle lidovců nejsou dobré varianty ani pro vnitřní chod země, ani z hlediska mezinárodního postavení České republiky. Bělobrádek zmínil, že stále existuje řada dalších variant, například vláda bez předsedů stran, poloúřednická, úřednická nebo polopolitická vláda.

Lidovci jsou podle něj také stále připravení na jednání o vstupu do vlády s ANO a ČSSD, ovšem pouze pokud v kabinetu nebude trestně stíhaný člověk a nebude se opírat o dvě extremistické strany.

Nemyslím si, že vždy musí být premiérem předseda vítězné strany.
Pavel Bělobrádek

„Shodli jsme se s prezidentem na tom, že předčasné volby jsou až krajním řešením, které by bylo selháním politiků a jejich vyjednávacích schopností,“ dodal Bělobrádek k další možnosti vývoje.

Ke sporu o ministerstvo vnitra, na němž zkrachovalo minulé kolo jednání ANO s ČSSD o vzniku koalice, Bělobrádek řekl, že chápe požadavek sociálních demokratů. „Je logické, že koaliční partner má požadavek na silové ministerstvo, které má vliv na tu kauzu, ať už přímo, nebo nepřímo,“ upřesnil s narážkou na kauzu Čapího hnízda, v níž je Andrej Babiš obviněn z dotačního podvodu ve výši 50 milionů korun.

Vláda s důvěrou by podle Bělobrádka měla vzniknout do prázdnin. Pokud by ani v červenci neexistovala a prezident by stále nejmenoval jiného premiéra, bylo by prý načase uvažovat o ústavní žalobě na hlavu státu.

Bělobrádek komentoval i středeční zvolení Jiřího Maška (ANO) do čela sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Podle něj ukazuje, že ANO, KSČM a SPD mají ve sněmovně hlasovací mašinu. To je prý určitým mementem pro sociální demokraty při rozmýšlení, jestli do koalice s ANO vstoupit.