Vzácná shoda. Poslanci chtějí vyjasnit pravidla pro bezpečnostní agentury

Události: Poslanci chtějí ujasnit, co smí bezpečnostní agentury (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra chystá nový zákon týkající se soukromých bezpečnostních služeb. Úpravu jejich činnosti připravovala už minulá vláda, sněmovna ho ale nestihla projednat. Podle návrhu by mohly agentury i detektivové pracovat jedině s resortní licencí, což by přineslo i přísnější kontroly a prověrky. Firmy legislativu za určitých okolností vítají.

Pro bezpečnostní agenturu pracuje Jiří Šmíd už tři roky. Aktuálně hlídá stavbu nového obchodního centra za Prahou. Každý den zkontroluje desítky aut a dohlíží i na chod stavby. Jindy chodí dozorovat sportovní utkání nebo společenské akce.

„Lékařské povolení, že jsme způsobilí k práci, potom fyzické testy, lehce osekané,“ vyjmenovává zaměstnanec firmy TOP Security, co musel splnit, aby jej bezpečnostní agentura přijala.

Ve společnosti Securitas pracovníci potřebují vyšší, technickou specializaci. Firma střeží více než 13 tisíc objektů. „Odbavujeme poplachy, které nám na dispečink chodí, a zajišťujeme reakci, výjezd vozidla,“ popsal ředitel technologické sekce Jan Peroutka.

Jakub Kresáč pracuje v terénu, sám a nejlépe tak, aby nebyl nikým postřehnut. Je soukromým detektivem. „Podvody všeho druhu, ať už jsou to nevěry, spory kolem výživného,“ přiblížil svou agendu.

Podnikat jen s licencí

Bezpečnostní agentury by v budoucnu mohly podléhat přísnějším pravidlům. Základními podmínkami pro pracovníky by byla bezúhonnost a bezdlužnost, u některých profesí by se vyžadovaly důkladnější zdravotní prohlídky, další nároky by se měly vršit s rostoucí specializací.

„Prostor není žádným způsobem kodifikován pravidly, stačí se podívat, že se tady vyskytují i takové bezpečnostní služby, které nemají ani koncesní listinu,“ souhlasí se změnami Radek Zapletal z Unie bezpečnostních služeb ČR.

Podle připravované legislativy by se situace měla změnit. Agentury a detektivové by ke svému podnikání potřebovali licenci ministerstva vnitra podmíněnou bezpečnostní prověrkou. „Mělo by být jasné, pro jakou činnost je potřeba tato prověrka a pro jakou ne,“ míní regionální ředitel TOP Security Václav Pasák.

Podle ministerstva vnitra by prověrku nepotřebovali zaměstnanci, ale vlastníci a jednatelé firem. Na ty by dohlíželo ministerstvo vnitra, nad prací lidí v terénu policie. „Nemám s tím žádný problém, poskytovatel musí být prověřený,“ souhlasí Peroutka z firmy Securitas.

Zpřísnit by se měla také pravidla pro soukromé detektivy. „Aktuálně počítáme s tím, že by soukromí detektivové nesměli používat zpravodajské prostředky, které používají bezpečnostní sbory,“ objasnil plány Ivo Chauer z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

Jasná pravidla chce celá sněmovna

Finální návrh chce ministerstvo vládě předložit na podzim. Se zavedením přísnějších pravidel pro soukromé bezpečnostní služby souhlasí celá sněmovna. Všechny strany se shodnou, že je třeba stanovit jasná pravidla pro odbornou a zdravotní způsobilost pro jednotlivé pozice. V dílčích aspektech se však liší.

Bezpečnostní agentury
Zdroj: ČT24
Bezpečnostní agentury
Zdroj: ČT24
Vydáno pod