V kostelech proběhla sbírka na pomoc lidem v Sýrii. Stovky domácností potřebují jídlo i vodu

V kostelech po celém Česku mohli lidé v neděli přispět do sbírky určené na pomoc obyvatelům Sýrie. Cílem je zajistit základní životní potřeby obyvatel, kteří se snaží z válečné oblasti uprchnout. Sbírku pořádala Česká biskupská konference společně s Charitou České republiky.

Peníze získané ve sbírce poskytne Charita ČR na spolufinancování projektu Pomoc nejzranitelnějším v Damašku, který na místě zajišťují Sestry Dobrého pastýře (GSS) pracující pod záštitou katolické církve.

Sestry se snaží pomáhat lidem prchajícím uvnitř Sýrie před ozbrojeným konfliktem tak, aby nemuseli ze své země zcela odejít. Podle generálního sekretáře Charity ČR Jakuba Líčky opustí každý den své domovy šest a půl tisíce lidí. Mnoho z nich řeší, zda zůstanou v Sýrii, nebo ze země odejdou.

„Pokud zůstávají v Sýrii, směřují do Damašku. Ten ale svou kapacitou a infrastrukturou nestíhá takovému množství lidí pomoci,“ vysvětlil Líčka, proč půjdou vybrané prostředky přímo do hlavního města. 

Podle pořadatelů může sbírka pomoci více než 10 500 lidí. Do více než dvou tisícovek domácností doputují poukázky na základní potraviny, pitnou vodu a předměty pro osobní hygienu.

Také budou rozděleny poukazy na nájem, oblečení, přikrývky, ohřívače a další vybavení domácností. Tím, že lidé nakoupí tyto věci za poukazy přímo v Sýrii, se zároveň posílí místní ekonomika.

Největší humanitární krize současnosti

Biskupové ve výzvě ke sbírce upozorňují na to, že válka v Sýrii rozděluje rodiny. Vyrůstá generace dětí, která nepoznala život v míru. Konflikt trvá už osm let a vyžádal si statisíce lidských životů. Téměř polovinu předválečné populace čítající zhruba 23 milionů lidí už přinutil opustit své domovy. Jde tak o největší humanitární krizi současnosti. 

V noci na sobotu podnikly proti Sýrii vojenský úder  Spojené státy, Británie a Francie. Reagovaly tak podle svých prohlášení na týden starý chemický útok s desítkami obětí, který přičítá Západ syrskému vládnoucímu režimu.