Policie obvinila tři mladíky za napadení černocha v pražské tramvaji

Pražská policie obvinila tři mladíky za loňské napadení muže tmavé pleti v tramvaji při jízdě po Vinohradech. Stíhá je za ublížení na zdraví, za výtržnictví a za hanobení rasy. Podle dřívějších informací na muže zaútočili fanoušci fotbalové Sigmy Olomouc, kteří cestovali do Vršovic na utkání s Bohemians.

Incident se stal v sobotu odpoledne 4. listopadu 2017 v tramvaji číslo 6 mezi zastávkami I. P. Pavlova a Náměstí Míru. Skupinka cestujících tam napadla šestatřicetiletého muže původem z Afriky, který dlouhodobě žije v Praze a který po útoku skončil v nemocnici.

„Kriminalisté v minulých dnech zahájili trestní stíhání tří mužů ve věku od 18 do 21 let pro trestné činy ublížení na zdraví, výtržnictví a hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. V tuto chvíli je tedy případ ve fázi vyšetřování,“ oznámil policejní mluvčí Jan Daněk.

Napadenému muži nikdo nepomohl

Fanoušci přistoupili do tramvaje na zastávce I. P. Pavlova. Sedícího muže tmavé pleti nejdřív uráželi slovně, házeli po něm citrony, a pak ho dokonce napadli pěstmi, strhli ho ze sedačky a kopali do něj.

Napadený musel po incidentu použít tlačítko nouzového zastavení a požádat řidičku, aby zavolala záchranáře a policisty. Žádný z cestujících mu totiž nepomohl. Navíc ho prý většina cestujících odmítla, když se na ně obracel se žádosti o svědectví.

Policisté muže po lékařském ošetření převezli na oddělení, kde mu ukázali záznamy fanoušků z tribuny ze zápasu, který se právě konal. Muž několik útočníků poznal a policisté je zadrželi ještě v průběhu utkání.

Fotbalový klub SK Sigma Olomouc se od chování útočníků distancoval: „Takové jednání ostře odsuzujeme! Jedince, kteří se toho dopustili, nepovažujeme za příznivce SK Sigma Olomouc, nejsou na našem stadionu vítáni! Kdo se takto chová, není fanoušek SK Sigma!“