Policie odstřihla velkoměsta od zdroje kokainu a extáze. Dopadla rozsáhlý gang „kluků z vesnice“

Události: Policie zadržela drogový gang. V Česku vyletěla poptávka po kokainu (zdroj: ČT24)

Čeští a moldavští policisté rozkryli rozsáhlou síť drogových obchodníků, zadrželi a obvinili 19 Čechů a Moldavanů. Skupina pašovala z Nizozemska kokain a extázi, v České republice pěstovala marihuanu. Drogy prodávala překupníkům, kteří je distribuovali v Praze, v Brně nebo v Rakousku a Moldávii. Ředitel centra Drop In Jiří Plesl uvedl, že obliba kokainu „brutálně“ narostla, pravděpodobně s rostoucí kupní silou obyvatel.

„Jednoznačným trendem poslední doby je brutální nárůst obliby a užívanosti kokainu,“ říká Jiří Plesl. Gram se na černém trhu prodává až za tři tisíce korun.

„Sledujeme vyšší dostupnost kvalitního kokainu, což zřejmě odpovídá zvyšující se kupní síle, zejména ve velkých aglomeracích,“ vysvětluje ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych.

Kluci z vesnice

Drogovou síť, kterou se podařilo rozbít, označili policisté za rozsáhlou a propracovanou, drogy z ní podle nich představovaly pravidelný a dlouhodobý zdroj širokému okruhu odběratelů. V Česku byly určeny zejména pro pražský a brněnský trh a tamní noční život. Za hlavního organizátora považují policisté Čecha, který také z Česka obchod řídil.

Cena kokainu v Česku
Zdroj: ČT24

Věk většiny obchodníků s drogami se pohybuje mezi 20 a 28 lety. Pocházeli většinou z Jižní Moravy. „Šlo o lidi, kteří se znali od dětství, pocházeli i de facto z jedné vesnice. Víceméně to jsou mladí kluci, kteří nic nedělali, jen se bavili,“ přibližuje jeden z detektivů protidrogové centrály.

Hlavně sofistikovaně

Drogový gang vydělával sumy v řádech milionů korun. Kokain a extázi v té nejvyšší kvalitě vozili překupníci v množství několika kilogramů do Česka pravidelně každých 14 dní. „Ke své činnosti skupina používala vysoce sofistikovaných kybernetických metod, například vedení logistiky a účetnictví ve virtuálním prostředí,“ podotkli policisté. Domlouvali se také „nestandardními komunikačními prostředky“.

Zátah proti síti obchodníků s drogami
Zdroj: Policie ČR

Podle Frydrycha vyvinuli speciální aplikaci, která několik let sledovala skladové zásoby, dluhy nebo potřebu objednávky drog. „To účetnictví bylo vedeno několik let zpětně,“ podotkl. Česká policie zadržela a následně obvinila v rámci operace Palla 14 Čechů a Moldavanů. Hrozí jim až 18 let ve vězení.

Velitel moldavské protidrogové jednotky Ion Turcanu uvedl, že případ odstartovalo vyšetřování velmi jednoduchého případu distribuce drog v Moldávii. Moldavští policisté zjistili, že jeden ze členů skupiny vozil drogy přes hranice. Následně byli jako členové skupiny odhaleni i Češi.