Nikulin nemá v Česku nárok na azyl. Vydat ho chtějí USA i Rusko

Události: Nikulin může pouze podat kasační žádost (zdroj: ČT24)

Jevgenij Nikulin nemá v České republice nárok na azyl. Pražský městský soud tak potvrdil předchozí zamítavé rozhodnutí ministerstva vnitra. Verdikt je pravomocný. Nikulin se proti němu může bránit jen kasační stížností u Nejvyššího správního soudu. Nyní je v pražské pankrácké věznici.

„Bezprostřední a jedinou pohnutkou k podání žádosti (o azyl) byla snaha nebýt vydán. Jiný cíl jednání žalobce dle názoru soudu vysledovat nelze,“ uvedla soudkyně Dana Černá. Nikulinův postup tak byl podle ní účelový a vnitro svým rozhodnutím nepochybilo.

Nikulin podal žádost o azyl až koncem loňského roku, tedy 14 měsíců po svém zadržení a až poté, co městský soud konstatoval, že může být vydaný do USA i do Ruska. Podle soudkyně mohl o udělení mezinárodní ochrany usilovat mnohem dříve. „To, že mu hrozí vydání, nepochybně věděl už od okamžiku, kdy byl zadržen,“ podotkla. 

Nikulin nesplnil ani další podmínku pro udělení azylu. Neprokázal, že by mohl být ve své vlasti vystaven pronásledování nebo že mu tam hrozí vážná újma. „Výslovně prohlásil, že se neobává návratu do Ruska a že z Ruska vycestoval jen turisticky,“ upozornila Černá. 

Rusův advokát Martin Sadílek ale trvá na tom, že skutečným důvodem, pro který má být jeho klient vydán do USA, je zpochybnění volby amerického prezidenta. Podle Nikulina ho totiž američtí agenti vyzvali, aby se přiznal, že pronikl do elektronické pošty Hillary Clintonové. Rus se obává, že toto přiznání na něm budou v případě vydání Američané vynucovat násilím.

Jeho obhájce navíc tvrdí, že Nikulinovi v USA hrozí až 54 let, což se dozvěděli teprve loni v listopadu. „Požádali jsme proto o humanitární azyl, protože tento trest je podle nás nehumánní,“ uvedl.

Nikulina přivedla do vězeňské soudní síně eskorta a po celou dobu jej střežila dvojice dozorců. Jeho rodina ani zástupci ambasády za ním tentokrát na rozdíl od předchozích jednání nedorazili. Rus nejprve působil uvolněně, později ale zvážněl a chtěl soudu něco sdělit, což nakonec po delším přemýšlení neučinil. Prostřednictvím tlumočníka dodal, že si do Česka jen přijel vypít pivo. 

Konečné rozhodnutí je na ministrovi

Nikulin podal kvůli svému zadržení i ústavní stížnost, kterou se bude soud teprve zabývat. Oddálil tím rozhodnutí ministra spravedlnosti v demisi Roberta Pelikána (ANO) o svém vydání. Pelikán už dříve uvedl, že rozhodne o vydání do konkrétní země hlavně podle závažnosti trestných činů. Přihlédne i k tomu, která ze zemí o extradici aktivně žádala a která tak učinila později.

Nikulina zadržela česká policie předloni v říjnu v Praze na základě amerického zatykače, od té doby je ve vazbě na Pankráci. Spojené státy viní muže z hackerských útoků mimo jiné na sociální síť LinkedIn. Rusko požaduje jeho vydání kvůli dřívější internetové krádeži.