Přibývá požárů komínů, může za ně i pálení plastů v kamnech

Přibývá požárů komínů, může za ně i pálení plastů v kamnech (zdroj: ČT24)

Výrazný nárůst požárů sazí v komínech evidují v této topné sezoně hasiči. Důvodem jsou zanesené komíny, které by přitom v silných mrazech, jaké panovaly v posledních dnech, měly fungovat na sto procent. Dehtové saze se v nich tvoří hlavně, když lidé spalují, co nemají – odpady s příměsí plastu.

Zkušenost a aktuální statistiky hasičů ukazují, že zodpovědný přístup lidí k topení není pravidlem. V letošní topné sezoně přibývá požárů dehtových sazí v komínech. 

„Nárůst je o patnáct až dvacet procent požárů. Kolegové, kteří přijedou na takový požár, vybírají i několik kbelíků sazí,“ uvedl preventista Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Pavel Nejtek.

V posledních mrazivých dnech přicházeli kominíci do domů jen na požádání majitelů – když komíny nebo kouřovody ztrácely tah. „Správnou funkci kamen poznám už podle sazí, když jsou v komíně suché prašné saze, tak je dobré spalování a topí se správně,“ řekl kominický mistr z Horního Jelení František Cach.

Komíny kontrolovat třikrát ročně

Kontrola komínů v domech s kotli na tuhá paliva by se měla provádět třikrát ročně. Leccos zvládne majitel sám, třeba vybrat saze z dvířek u paty komína. Důkladné čištění je ale třeba nechat na odbornících.

„Nejprve vyčistíme horní část komína, po krátkých intervalech, abychom neudělali moc velký nepořádek, kdyby se to dělalo zprudka,“ popsal postup František Cach.

Majitelé kotlů na tuhá paliva by také měli dodržet odstup nejméně jeden metr mezi hořlavými předměty a komínovým tělesem na půdě domu. Kominík, který přijde na kontrolu aspoň jednou za rok, zároveň najde i běžně neviditelné závady, jako jsou prasklé vršky komínů nebo prorezlé kouřovody.