Babiš kvůli šéfovi GIBS svolá Bezpečnostní radu státu. „Čapí hnízdo do toho nepleťte,“ vzkázal

UDÁLOSTI: Pokračuje spor o vedení GIBS (zdroj: ČT24)

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) poté, co vyzval k rezignaci šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína, svolá Bezpečnostní radu státu a 15. března navštíví bezpečnostní výbor sněmovny. Plánuje i schůzku s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Murín rezignovat nehodlá a nadále zůstává ve své funkci.

Andrej Babiš na středečním brífinku prohlásil, že v Michala Murína nemá důvěru, pochybuje o jeho morální a profesionální integritě, což podle něj vyplývá z dokumentů Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které nemůže zveřejnit.

Skutečně se velmi divím, že takový člověk vykonává takovou funkci.
Andrej Babiš
premiér v demisi (ANO)

Tvrdí, že z nich vyplývají Murínova pochybení, která měla být potrestána kázeňsky. „Toto opatření bylo na Úřadě vlády vyřízeno velice nestandardním způsobem,“ prohlásil Babiš.

Babiš nepřímo odkázal také na případ Bereta, který se týká úniků informací z vyšetřování a figuruje v něm například pražská státní zástupkyně Dagmar Máchová nebo bývalí policisté. Murín v něm v loňském roce vypovídal jako svědek. Případ řeší pražské vrchní státní zastupitelství. „Skutečně se velmi divím, že takový člověk vykonává takovou funkci,“ řekl ve středu Babiš.

Babiš kvůli šéfovi GIBS svolá Bezpečnostní radu státu (zdroj: ČT24)

„Mohu říci, že se s GIBS dlouhodobě setkáváme a řeším s ním závady v postupu GIBS, a bohužel musím konstatovat, že některé závady jsou dlouhodobější a mají charakter systémového selhání,“ uvedl už dříve Pavel Zeman. 

Premiér odmítl jakoukoli spojitost záměru odvolat Murína s kauzou Čapí hnízdo, ve které je stíhán kvůli podezření z dotačního podvodu. 

Murín vede GIBS od roku 2015

Murín serveru Aktuálně.cz přiznal, že byl v únoru dvakrát pozván na Úřad vlády, kde ho premiér v demisi vyzval k rezignaci. „Když se dohodneme, tak to prý bude bez skandálu. Řekl, že by bylo nejlepší, abych skončil do konce února,“ řekl podle Murína Babiš.

Ředitel GIBS Michal Murín však prohlásil, že rezignovat nehodlá a nadále zůstává ve funkci. Na vyjádření Babiše o ztrátě důvěry a dalších pochybnostech nechce reagovat.

Reportáž: Babiš volá po konci šéfa GIBS Murína (zdroj: ČT24)

V pondělí byla v hlavním sídle inspekce v Praze zahájena kontrola z ministerstva financí. „Kontrola je všeobecného charakteru a vzhledem ke značnému množství vyžádaných dokumentů a podkladů je jim poskytováno zázemí pro práci na plánovaných pět týdnů,“ uvedl mluvčí GIBS Ivo Mitáček. 

Předchůdce Murína Ivan Bílek v roce 2015 rezignoval. Podle některých členů sněmovní komise pro kontrolu GIBS to bylo na základě politického tlaku. Bílka předtím k rezignaci vyzval vedle tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nebo tehdejší ministr financí Babiš. Sám Bílek ale uvedl, že odchází ze svého osobního rozhodnutí.