Mráz sílí, v noci padaly rekordy. Další dny budou ještě chladnější

Česko má za sebou mrazivou noc, bruslaři už vyrazili na Lipno (zdroj: ČT24)

Nejenže v pondělí ráno v celém Česku mrzlo, ale navíc téměř všude mrzlo v dvouciferných číslech. K nejteplejším místům patřilo Ústí nad Labem či Praha, i tam však bylo jen těsně nad minus deseti stupni Celsia. O mnoho tepleji nebude ani po zbytek dne, teploty nevystoupí nad minus 9 až minus 5 stupňů a mráz přetrvá nejméně další dva dny a noci. Nadále platí také výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silnými mrazy.

Nejnižší teplota zaznamenaná v noci v České republice nebyla zase tolik nízká. Na šumavské Jezerní slati bylo minus 22,8 stupně Celsia – oproti minus 26,5 stupně, což je lokální rekord pro 26. únor starý již 31 let – ale v celkovém pohledu bylo velmi chladno. Na mnoha místech denní rekordy neodolaly, na rozdíl od Jezerní slati.

S velmi chladnou nocí se potýkaly Krkonoše, na Labské boudě bylo minus 20,6 stupně Celsia, což bylo téměř o stupeň a půl méně než v roce 1986. V Peci pod Sněžkou je pak novou nejnižší teplotou pro 26. únor minus 19,5 stupně. Rekord padl například i na Lysé hoře v Beskydech, kde bylo 20,2 stupně pod nulou. O trochu tepleji bylo na Jizerce s minus 17 stupni Celsia.

Silné mrazy ale vládly i v podhůří. Jestliže bylo v šest hodin ráno v Ústí nad Labem-Vaňově minus 9,4 stupně Celsia, šlo o nejteplejší místo v Česku a téměř všude jinde bylo deset pod nulou a méně. Ještě v Praze bylo „teplo“ zhruba s minus 9,5 stupně. Nejmrazivějším krajem byla Vysočina s průměrem mezi minus 16 a 17 stupni Celsia.

Během dne bude maximálně minus 9 až minus 5 stupňů Celsia, na horách kolem minus 15 stupňů. Většinou bude jasno až skoro jasno, i když mraků již bude více než o víkendu. „Nejčastěji bude slunce svítit tři až sedm hodin, na některých místech může svítit až devět hodin,“ nastínila meteoroložka Zuzana Krejčová.

Bude ovšem foukat, a to zejména na Moravě a ve Slezsku s nárazy o rychlosti až 15 metrů za sekundu. Podle meteoroložky proto bude pocitová teplota oproti skutečné výrazně nižší – často o pět, ale v Ostravě o sedm a ve Zlíně i o devět stupňů. Lidé tak budou mít při minus 7 stupních pocit, jako by bylo minus 16 stupňů.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)

V dalších dnech a nocích bude mráz ještě sílit. V noci na úterý by mělo být většinou minus 15 až minus 11 stupňů. „Výjimečně budou klesat i k minus 21,“ upozornila Zuzana Krejčová. Přes den pak bude nejvýše minus 10 až minus 6 stupňů a podobné to bude i ve středu. Nejníže by mohla teplota klesnout v noci na čtvrtek (minus 17 až minus 13, ojediněle i minus 23 stupňů), pak už se však začne pozvolna oteplovat. Koncem týdne bude leckde již nad nulou.

V mrazu se porouchaly vlaky, kvůli zmrzlé Berounce se zastavil přívoz

Mrazivé počasí má vliv i na dopravu. Vzhledem k tomu, že z oblohy většinou nic nepadá, nepředstavují vážnou hrozbu pro řidiče ledové jevy, ale ve vyšších polohách leckde leží na silnicích sníh krytý posypem. Nejvíce sněhu je na Šumavě, Krkonoších či Jeseníkách.

Mráz působí vážné potíže i na železnici, vyskytla se řada závad. Dopoledne zpomalil lom koleje provoz na koridoru z Prahy na Moravu nedaleko Přelouče, porucha trakčního vedení na pražského odstavném nádraží Jih pak způsobila velká zpoždění některých dálkových vlaků odjíždějících z Prahy.

Na dalších tratích byly potíže kvůli poruchám lokomotiv či motorových vozů. Mezi Turnovem a Rovenskem pod Troskami zablokoval porouchaný vlak jednokolejnou trať, proto jezdila náhradní autobusová doprava. Podobná situace nastala ráno také mezi Jihlavou a Luky u Jihlavy.

Podle Stanislava Vaštyla z bohumínské provozní jednotky ČD jsou v mrazech problémy i u odstavených vozů. „Mohou nám přimrznout brzdové špalíky,“ popsal. Mrazy působí komplikace také na toaletách, ale trpí i gumy na dveřích.

V Praze pak porucha trakčního vedení omezila provoz osobních vlaků mezi Libní a Holešovicemi, kvůli počasí ráno asi hodinu nejezdil ani přívoz z Císařského ostrova do Troje, který od prosince nahrazuje spadlou lávku. Zatímco dříve se jeho provoz opakovaně zastavoval kvůli zvýšené hladině Vltavy, tentokrát bylo kvůli zamrzlé Berounce naopak vody v řece příliš málo, než aby mohl jezdit.

Výstraha platí do odvolání

Od neděle do odvolání platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na silný mráz. Meteorologové doporučují nejenom se teple obléct, ale také zvažovat, zda vyrazit ven s dětmi nebo staršími lidmi.

Nejopatrnější by ovšem měli být lidé s onemocněním srdce. Podle lékaře Cyrila Muchy mráz zužuje jejich cévy, které jsou zúžené i tak. „Jsou ohroženi tím, že nejperifernější části jsou špatně prohřáté, může dojít k omrznutí a podobně,“ shrnul.