Mráz už si zřejmě vyžádal první oběť. Teploty vydrží pod nulou celý týden

V noci na neděli přijdou do Česka silné mrazy. Až do druhé poloviny příštího týdne očekávají meteorologové minimální teploty od minus patnácti do minus deseti stupňů Celsia. V tradičně nejstudenějších místech může teplota klesnout i pod minus třicet. V pohotovosti jsou hlavně azylové domy a nízkoprahová centra, která jsou k dispozici zejména lidem bez domova. Mráz už si ale v metropoli zřejmě vyžádal první oběť. Počasí navíc bude i v následujících čtyřech týdnech chladné.

Maximální denní teploty v neděli vystoupí jen na minus osm až minus čtyři stupně. V pondělí bude devět až pět stupňů pod nulou a v dalších dnech se dál ochladí.

Denní minima se budou pohybovat od minus patnácti do minus deseti stupňů. Při malé oblačnosti, slabém větru a sněhové pokrývce budou až kolem minus osmnácti stupňů.

„V důsledku mírného až čerstvého větru bude pocitová teplota ještě výrazně nižší,“ upozorňují meteorologové. Mrazy se budou podle nich postupně zmírňovat až koncem příštího týdne.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Současná vlna velmi chladného počasí si v metropoli zřejmě vyžádala první oběť. V pátek vyjížděli záchranáři do Braníka k mrtvému šedesátiletému muži, na jehož smrti se mohly nízké teploty podílet. Přesnou příčinu úmrtí určí až pitva. Muž byl nalezen ve stanovém příštřešku, který měl v lesíku mezi ulicemi Vrbova a Údolní.

Praha je připravena poskytnout další ubytovací prostory

Noclehárny v hlavním městě zatím hlásí dostatek volných míst. Pokud by v příštích mrazivých dnech kapacita pro lidi bez domova nestačila, Praha i organizace na pomoc lidem v nouzi otevřou přes noc i svá denní centra.

Noclehárny v Michli a Vackově byly dosud každou noc zaplněny zhruba z 95 procent. Zbývalo asi dvacet volných míst. Rezerva téměř sto míst pak byla na lodi Hermes, která funguje od února 2007.

Lidé bez přístřeší mohou získat také oblečení z pražské sbírky. Největší zájem je podle zástupců magistrátu o zimní bundy, čepice, rukavice, svetry a spodní prádlo. Nedostatek je zimních bot.

Delší pokles teplot pod bod mrazu netrápí jen lidi bez domova, ale mnohdy i motoristy. Asistenční společnosti řeší kvůli mrazu ročně zhruba deset tisíc případů. Zima je zátěží především pro autobaterie. Řidiči totiž často zanedbávají prevenci a oslabené nebo straší baterie výrazně ztrácejí výkon.

„Většina z nás je nemá zcela dobité. Při minus jednom nebo dvou, třech stupních už jsme jen na šedesáti procentech kapacity,“ upozornil mluvčí ÚAMK Igor Sirota. Když klesnou teploty ještě níž, řeší atuoservisy i desítky případů denně. Pokud problém není většího rozsahu, například zamrzlé palivo nebo chladící systém, mohou ale pomoci jen startovací kabely. 

Autoservisy řeší v mrazech i desítky případů denně (zdroj: ČT24)

Magistrála na Lipně má stále tenký led

Mráz dělá naopak radost bruslařům. Na Lipně jich každým dnem stále přibývá. Led na přehradě díky nízkým teplotám dál sílí. Ve Frymburku má tloušťku 16 centimetrů.

Bruslařská magistrála ale zatím otevřená není a lidé tak na ní bruslí na vlastní riziko. Správci dráhy upozorňují, že v jednom úseku mezi Přední Výtoní a Lipnem je led silný pouze pět centimetrů. „Požadovaná síla ledu pro hromadné bruslení je 18 centimetrů,“ řekl ČT frymburský dobrovolný hasič Antonín Labaj. 

Zima se vlády nad Českem jen tak nevzdá

Počasí v Česku bude chladné i v následujících čtyřech týdnech. Počátkem března se sice mírně oteplí, ale i tak bude chladněji, než je v této části roku obvyklé. „Týdenní průměry teplot se budou udržovat až do třetí březnové dekády pod dlouhodobým průměrem nebo se k průměru jen přiblíží,“ vyplývá z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Dlouhodobá průměrná teplota v období od 26. února do 25. března v Česku je 2,7 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1987, kdy se v tomto období průměr dostal na minus 3,3 stupně. Naopak v roce 1990 se vyšplhal na 6,5 stupně.