Chemie hravá a srozumitelná: Novou učebnici, která čtenářům tyká, napsali sami studenti

Učebnice chemie už je devátou publikací (zdroj: ČT24)

Úspěšný projekt, ve kterém píší školní učebnice sami studenti, má další pokračování. Po osmi učebnicích matematiky se teď tvůrci vrhli také na chemii. Oproti klasickým výukovým knihám se liší hlavně jednoduchým a praktickým jazykem, kterému podle autorů studenti snáze rozumí. Učebnice jim třeba tyká, když vysvětluje nějakou látku.

Projekt ProSpolužáky.cz vznikl v roce 2012 na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové. Jeho zakladatelem je Marek Liška, který tehdy dostal nápad napsat vlastní učebnice matematiky tak, aby jeho spolužáky víc bavila.

První publikace vyšla v říjnu 2013 v nákladu 300 kusů. Od té doby se projekt výrazně rozšířil: teď už v týmu pracuje asi třicet lidí a podle učebnic se učí na 85 školách po celém Česku. „To, že to napíšeme studentským jazykem, tak to znamená, že těm studentům ušetříme čas, a ten mohou věnovat jinde, třeba jít na rande s holkou,“ dodává člen týmu Luděk Čižinský.

Ke každé knize vydávají chlapci taky pracovní sešit. Jejich cílem je napsat matematiku, chemii a fyziku pro všechny ročníky středních škol.

Mladý tým autorů učebnic
Zdroj: ČT24

Autory nové učebnice chemie jsou devatenáctiletý Leoš Sáblík a pětadvacetiletý Vilém Obrátil z Brna. K týmu se přidali poté, co vyšly učebnice matematiky. „Kluci mi jednoho dne napsali, že narazili na naše učebnice, líbí se jim, jak je děláme, a jestli by pro nás nemohli napsat o chemii,“ řekl autor projektu Marek Liška.

„Hlavně vysvětlujeme všechno tak, aby to bylo řečí těch středoškoláků, aby to pochopil každý…,“ vysvětluje hlavní smysl spoluautor nové učebnice chemie Vilém Obratil.

Kromě toho by chtěli autoři projektu otevřít také on-line systém výuky po internetu a v plánu jsou i překlady do slovenštiny. „Spousta slovenských škol nám říkalo: máte pěkné učebnice, chceme podle vás učit. Ale bohužel, máte to v češtině a to naše legislativa nedovoluje,“ vysvětluje lídr týmu Marek Liška.

Na počátku byla matematika

Od začátku projektu vyšlo osm učebnic Matiky pro spolužáky, které pokrývají kompletní učební látku matematiky od prvního do třetího ročníku středních škol. Také každou z těchto učebnic doplňují pracovní sešity. Jsou v nich slovní úlohy, vzorové příklady ke státní maturitě a příklady k procvičení podle obtížnosti. Příklady jsou k dispozici také na internetu.

Matematiku podle těchto učebnic vyučuje třeba obchodní akademie v Náchodě: „Co se týká učebnice, tak jsme s ní velmi spokojeni, protože je návodná. Je to kuchařka, jak mají jít na danou problematiku,“ pochvaluje si učitelka matematiky Lucie Havrdová a přidává i několik připomínek z praxe: autoři by podle ní měli vylepšit pracovní sešity a více je zaměřit na státní maturitu.