Soud zamítl stížnost na Zemanovu kampaň. Stopka pro Drahoše byla povrchní, ale volby neovlivnila

Soud zamítl první ze stížností na Zemanovu kampaň (zdroj: ČT24)

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl první ze stížností na kampaň vítěze prezidentských voleb Miloše Zemana. Prokazatelné porušení zákona, které by hrubě ovlivnilo výsledky, volební senát nezjistil. Uchopení tématu migrace ani Zemanův slogan „Stop imigrantům a Drahošovi“ nelze považovat za protiprávní. Dalšími stížnostmi na kampaň se soud ještě bude zabývat.

Stížnost podali čtyři lidé z Prahy. Senát NSS ale uvedl, že soud může zasahovat jen ve výjimečných případech, kdy jsou volební zákony porušeny ve velkém rozsahu, vysoké intenzitě a s prokázaným účinkem na volební výsledek.

Jinak je nutné respektovat vůli voličů, přičemž lze těžko prokazovat, podle čeho se rozhodovali. Pro pisatele stížností i volební senát je podle soudu obtížné prokázat, že způsob vedení kampaně a jejího financování měl konkrétní reálný dopad.

Soud: Voliče může ovlivnit i barva kravaty

„Do voličovy hlavy nikdo nevidí. Volba je tajná, volič se může rozhodnout jakkoli. A pokud nemá nikdo, ani soud, možnost zjistit, jak který volič hlasoval, nemůže ani ověřovat, proč tak hlasoval. Za takové situace je třeba respektovat svobodný výkon volebního práva každým z voličů,“ řekl soudce zpravodaj Tomáš Langášek. Poukázal na to, že někoho může tvrdá kampaň oslovit a získat, jiného odradit, další se rozhodne třeba podle barvy kravaty kandidáta. 

Slogan „Stop imigrantům a Drahošovi. Tato země je naše! Volte Zemana!“ označil soud za povrchní a prázdný – ovšem jako mnoho dalších volebních hesel. Personalizace a zkratkovitost je v kampaních přípustná. Migrace patří k zásadním tématům současnosti, připomněl soud. Těžko tedy vyčítat kandidátům na prezidenta, že se k ní vyjadřují, ačkoliv její přímé ovlivnění není v kompetenci hlavy státu. 

Pochopitelná je podle soudu i snaha vymezit se právě prostřednictvím migrace vůči protikandidátovi. Jiří Drahoš se stavěl proti kvótám a jeho stanoviska byla komplexnější, neodpovídala tedy „černobílému diktátu zkratkovitého sloganu“, podle soudu ale nelze popřít, že se oba kandidáti ve stanoviscích částečně lišili. 

„Hypotéza, že mnozí voliči takto vyvolané emoci podlehli a že jen v důsledku tohoto (dílčího) prvku kampaně se rozhodli hlasovat pro vítězného kandidáta, je však spekulativní a především v soudním řízení, nutně postaveném na faktech, nikoli dojmech, neuchopitelná,“ stojí v usnesení. Soudci zdůraznili, že volič se může nakonec rozhodnout jakkoliv, podle mnoha různých kritérií.

Zemanovi lze podle soudu také přičítat aktivity formálně zaštítěné spolkem Přátelé Miloše Zemana, který například masivně vylepoval billboardy. Volební senát považuje za krajně nepravděpodobné, že by Zeman neměl na kampaň vedenou v jeho prospěch žádný vliv.

Nejvyšší správní soud zamítl i stížnost na volbu prezidenta, která napadala hlasování pomocí voličského průkazu. Podle stěžovatele nebyla zabezpečena ochrana proti jeho padělání. Už v minulých dnech postupně odmítal i další stížnosti na volby, například pro předčasnost anebo kvůli tomu, že se týkaly již uzavřeného procesu registrace kandidátů. Ke kampani se nyní vyjádřil poprvé.

NSS dostal kolem sedmdesáti stížností, lhůta pro rozhodnutí o všech podnětech končí 21. února. Soudcům ještě zbývá dořešit přibližně 22 stížností.

Padla i stížnost na volby do Senátu

Soud rozhodoval i o doplňujících volbách do Senátu na Trutnovsku. Zamítl stížnost podnikatelky Terezie Holovské, která neuspěla. Chybné přidělení volebního čísla nemohlo podle soudu významně ovlivnit výsledek voleb. Nikdo jiný vítězství starosty Vrchlabí Jana Sobotky (STAN) nezpochybnil. Sobotka tak může složit senátorský slib.