Duo podvodníků se pokusilo vylákat od státu na DPH 121 milionů. Hrozí jim deset let vězení

Dvojici obviněnou z toho, že se pokusila vylákat od státu prostřednictvím odpočtů DPH nejméně 121 milionů korun, navrhla policie poslat k soudu. Za podvod jim hrozí až desetileté vězení. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej ujistil, že policisté z týmu Kobra trestné činnosti včas zabránili.

Dvojice cizinců podle kriminalistů vytvářela smyšlené dokumenty, na jejichž základě žádala o vyplacení nadměrných odpočtů DPH. „Činnost obviněných (…) mířila na pečlivě a cíleně vybrané místo ve fungování finanční správy a dotýkala se správné alokace nadměrných odpočtů DPH řádně nárokovaných daňovými subjekty,“ uvedl mluvčí NCOZ.

Obvinění se snažili vylákat peníze tak, že na webu ministerstva financí oznámili změnu registrační údajů 43 firem, zejména velkých stavebních společností. Vyplacení nadměrných odpočtů pak nárokovali jménem těchto daňových subjektů, ovšem chtěli, aby peníze skončily na jejich účtech.

Vyšetřování případu trvalo zhruba rok. „Obvinění používali mnoho způsobů a prostředků, jak práci policistům znepříjemnit – využití několika desítek telefonních čísel, pohyb pod falešnou identitou,“ podotkl Ibehej.

Jeden z obviněných, který podle vyšetřovatelů činnost organizoval, je ve vazbě. Kriminalisté jej zadrželi již loni, zajistili u něj hotovost a luxusní vůz, ale i falešné doklady. Pokud státní zástupce pošle případ k soudu, bude se muž bránit obžalobě z podvodu, padělání veřejné listiny a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Druhému obviněnému hrozí trest za podvod, policie jej stíhá na svobodě.