ČSSD zřejmě uzavře část sjezdu. Chceme řešit své věci bez kamer, říká Chovanec

Události: ČSSD se chystá na mimořádný sjezd (zdroj: ČT24)

Sjezd, na kterém ČSSD rozhodne o své budoucnosti, je připraven. Na 550 delegátů zvolí příští neděli v Hradci Králové nové vedení. Hlasovat budou i o tom, jestli se strana má podílet na vznikající Babišově vládě. Program sjezdu schválilo stávající vedení sociální demokracie. Novinářům zřejmě zůstane část akce uzavřená.

  • Jan Hamáček
  • Milan Chovanec 
  • Jan Jukl
  • Miroslav Krejčík
  • Antonín Staněk
  • Jiří Zimola
  • Romana Žatecká

Krátce po zahájení sjezdu vystoupí prezident Miloš Zeman. Jeho projev bude veřejný, stejně jako řeči kandidátů, kteří se ucházejí o post předsedy ČSSD. Naopak u projevů zhruba tří desítek uchazečů o funkce místopředsedů by měli novináři chybět.

„My se opravdu potřebujeme aspoň chvíli bavit sami o sobě bez světel kamer. Určitě nic ze sjezdu, co tam zazní, nezůstane veřejnosti – s odstupem – utajeno,“ řekl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec. O tom, zda se jednání uskuteční za zavřenými dveřmi, se bude hlasovat v úvodu sjezdu. 

S uzavřením souhlasí i kritik současného vedení a jeden z kandidátů na předsedu Jiří Zimola. „Jsem člověk vcelku otevřený, nebráním se tomu, aby některé věci zazněly i otevřeně, ale tohle je možná tak drastická situace pro sociální demokracii, kdy i já jsem přesvědčen, že některé ty věci by se měly odehrát za dveřmi. Manželskou hádku také nebudete řešit před sousedy a celým panelákem,“ řekl.

O post předsedy usiluje sedm lidí

Na mimořádném sjezdu má rozhodnout 550 delegátů během zhruba 12 hodin o dalším směřování ČSSD. Hlavním bodem je zvolit nové vedení, to dosavadní rezignovalo kvůli slabému výsledku ČSSD v říjnových sněmovních volbách.

„Primární je volba předsedy, statutárního místopředsedy, místopředsedů a nějaký mantinel pro vedení, jestli vyjednávat o případné vládě,“ popsal Chovanec.

Do čela ČSSD kandiduje historicky nejvyšší počet lidí – sedm. Největší podporu zatím mají současní místopředsedové Jan Hamáček a Milan Chovanec. Česká televize oslovila všechny kraje, čtyři zatím nemají jasno. Na posty místopředsedů se hlásí kolem třiceti lidí. Volba spolu s projevy tak může trvat i několik hodin. 

Podpora kandidátů na předsedu ČSSD
Zdroj: ČT24

Půjde ČSSD do vlády?

Druhým zásadním tématem sjezdu má být možné zapojení ČSSD do vyjednávání o vládě s hnutím ANO. Ani v tom nejsou sociální demokraté jednotní. Rozdílné názory mají šéfové krajů, kandidáti do vedení i poslanci.

Současný místopředseda a kandidát na předsedu Jan Hamáček chce, aby ČSSD podle mandátu sjezdu hledala programovou shodu s ANO. „Můj názor je, že bychom se z těch jednání izolovat neměli. Měli bychom diskutovat hlavně o programu a uvidíme, kam případná jednání povedou,“ říká Hamáček. Následně by chtěl, aby výsledek vyjednávání potvrdila členská základna.

„Jsem zastáncem do vlády nejít, ale na sjezdu může převládnout jiný názor. Sjezd by měl prodiskutovat mantinely pro nové vedení,“ uvedl úřadující šéf strany Milan Chovanec. Nadále trvá na tom, že by ve vládě neměl být trestně stíhaný premiér.

„Myslím, že o vládě hodně napoví představení kandidátů na předsedu. Předpokládám, že to bude jedno ze zásadních témat ve vystoupení daného člověka. Pak bude jasné, jak se bude vyvíjet směr, kam sociální demokracie půjde,“ míní poslanec Jaroslav Foldyna.

Dlouhodobý kritik současného vedení Jiří Zimola by preferoval jednání o koalici, ve které by ale ČSSD nesměla mít podřízenou roli. Rozhodnout o vstupu do koaličních jednání by podle něj měl přinejmenším sjezd, lépe však všichni členové. Inspirací by mělo být jednání německé sociální demokracie při jednání o tamní velké koalici.

„ČSSD je vyčerpaný běžec těžce chytající dech. Musí najít nového lídra, který straně vdechne novou sílu a postaví ji zpátky do závodu. Ve chvíli, kdy budeme schopni zase běžet, můžeme si promýšlet kam a s kým,“ uvedla předsedkyně jihomoravské ČSSD Naděžda Křemečková.

Podle některých by mělo dojít ke stranickému referendu – tedy aby rozhodli všichni straníci. Jiní navrhují, aby o případné podpoře nebo toleranci rozhodl sjezd. 

Sjezd má být do května přerušen

Další záležitosti kromě volby vedení a vyjádření k vládě sjezd zřejmě projednat nestihne. Bude proto muset být přerušen, termín jeho pokračování je zatím nejistý. Podle Chovance by se delegáti měli znovu sejít v květnu, což se mu zdá jako nejbližší možný termín.

„Když si vezmete, že nové vedení se ujme funkce 19. února, tak si skoro škrtněme únor. Potom máte březen a já si nejsem jist, že bude někdo něco schopen za měsíc vyjednat tak, aby to ještě sjezd schválil,“ uvedl.

„Já jsem navrhoval polovinu května jako orientační termín s tím, že to rozhodne sjezd. Samozřejmě v té době už to bude o něco málo zřejmější. Nevylučuji, že to bude konec března,“ dodal Chovanec. Sjezd by podle něj mohl jednat například o stanovách, případně o konečném rozhodnutí o vstupu do vlády.

„Padaly různé návrhy od toho, aby pokračoval za týden, až k návrhům, aby byla větší pauza v řádu měsíců,“ shrnul debatu Jan Hamáček. „Termín bych si dovedl představit dříve než v květnu. Já bych ho klidně viděl v březnu, za tři čtyři týdny,“ reagoval Jiří Zimola.