Dánští studenti, někdejší postrach Pražanů, opět míří do metropole. Policie zbystřila

Prahu v následujících dvou týdnech navštíví až 200 dánských studentů. Už podruhé od výtržností v roce 2013 společně s nimi ale do Prahy nepřijedou policisté z Dánska. Podle dánského velvyslance v Praze Ole Frijs-Madsena k tomu není důvod. První studenti by do Prahy mohli dorazit už tento víkend. Česká policie bude celou situaci monitorovat.

Policisté z Kodaně letos do Prahy nezamíří. Českou metropoli se přitom podle dánského velvyslance v Praze Ole Frijs-Madsena chystá v následujících dvou týnech navštívit až 200 dánských studentů. Dalších zhruba 60 mladých lidí by mohlo podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého přijet z ostatních skandinávských zemí. „Neočekáváme ale žádný nápor, který by mohl ohrozit bezpečnostní situaci,“ dodal Lomecký.

Stejně jako vloni se tak představitelé Prahy 1, české policie a zástupci Dánska, Švédska a Norska dohodli, že policejní posila v podobě dvou dvoučlenných hlídek dánských policistů letos v Praze nebude potřeba. Prý k tomu není důvod. Na rozdíl od minulých let, kdy mladých výletníků dorazilo i několik tisíc, jich sem nyní míří podstatně méně.

„Od roku 2013 to je menší a menší problém,“ sdělil České televizi Lomecký s tím, že letos v ulicích postačí jen běžný monitoring. Podobně tomu bude i ze strany policie. „Opatření budou standardní, stejně jako tomu bylo v minulých letech,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství Policie hlavního města Prahy Andrea Zoulová.

Dánské cestovní kanceláře turisty prověřují

Od roku 2013 do Prahy v období jarních prázdnin severských studentů pravidelně přijížděla čtyřčlenná policejní posila z Kodaně, v roce 2016 byli vyslaní policisté už jen tři. Minulý rok však celou situaci bez problémů zvládli čeští policisté sami a stejně tomu bude i letos, doufá Lomecký.

Důvodem snižujícího se počtu navštěvujících studentů jsou podle něj vedle bezpečnostní koordinace například i opatření na straně dánských cestovních kanceláří. „Cestovky byly vyzvané, aby prověřovaly skupiny, které se vydávají do Prahy, aby tam například nebyli nezletilí,“ uzavírá Lomecký.